epa11554336 A building damaged by Ukrainian strikes, following the invasion of Ukraine forces into the Kursk region, in Kursk, Russia, 18 August 2024. Acting Governor of the Kursk Region Alexey Smirnov stated that the situation in the region remains difficult with the Ukrainian Armed Forces currently in control of 28 settlements, home to around 2,000 people. According to Smirnov, some 121,000 people have been so far evacuated from the Kursk region. About 10,000 residents of the Kursk region are in 171 temporary accommodation points in 24 regions of Russia. The Ministry of Emergency Situations also reports that about 3,000 people were evacuated from the border areas of the Kursk region in the past 24 hours. EPA/STRINGER
EPA
19.8.2024., 13:14
MIROVNI PROCES NA ČEKANJU

Rusija poručila da napad na Kursk znači da neće biti mirovnih pregovora

Savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao je u ponedjeljak da Moskva nije za sada spremna pregovarati s Ukrajinom s obzirom na ukrajinski napad na rusku Kursku oblast, ali i da Rusija ne povlači svoje mirovne prijedloge.

Ušakov je to rekao u video izjavi objavljenoj na kanalu SHOT na Telegramu. "U ovoj fazi, s obzirom na taj pothvat (Kursk), nećemo razgovarati", rekao je Ušakov.

Ukrajinski napad na Kursku oblast, najveći na Rusiju od Drugog svjetskog rata, počeo je 6. kolovoza.

Moskva potvrdila da je pogođen treći most na rijeci Sejm

Ruski istražitelj potvrdio je u ponedjeljak da je Ukrajina u nedjelju pogodila i oštetila treći most na rijeci Sejm u Kurskoj oblasti, gdje se moskovske snage bore protiv snaga Kijeva gotovo dva tjedna.

"Dana 18. kolovoza kao rezultat ciljanog granatiranja uz upotrebu raketnog i topničkog oružja protiv stambenih zgrada i civilne infrastrukture u selu Kariž... oštećen je treći most preko rijeke Sejm", rekao je predstavnik ruskog Istražnog odbora. 

Njegova video izjava objavljena je na Telegram kanalu voditelja ruske državne televizije Vladimira Solovjeva. U odvojenoj video izjavi objavljenoj na Solovjevljevom Telegram kanalu u nedjelju, predstavnik ruskih istražitelja rekao je da je drugi most preko Sejma u blizini sela Zvanoje, koji je korišten za evakuaciju civila, "oštećen" HIMARS-om američke proizvodnje.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga ustvrdio je u nedjelju da su ukrajinske zračne snage uništile taj drugi most, ograničivši tako opskrbni kapacitet ruske skupine koja se suprotstavlja ukrajinskom napredovanju.

Vojni analitičari kažu da se u području ofenzive ukrajinske vojske nalaze tri mosta preko kojih Rusija opskrbljuje svoje snage.

Jurij Podoljaka, utjecajni proruski vojni bloger rođen u Ukrajini, rekao je u nedjelju da će Ukrajina vjerojatno idućih dana pokušati preuzeti kontrolu nad još jednim strateškim mostom, na rijeci Psel.

Na pitanje znači li to da mirovni prijedlozi koje je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio u lipnju više ne vrijede, Ušakov je rekao da to nije tako.

"Ne, oni nisu povučeni. Ali u ovom trenutku, naravno, bilo bi sasvim neprimjereno ulaziti u bilo kakav pregovarački proces", rekao je Ušakov.

Upitan koliko dugo Moskva neće htjeti pregovarati s Kijevom, Ušakov je rekao: "Ne znam. Ovisit će o situaciji, uključujući na bojišnici."

Putin je u lipnju rekao da će Rusija prekinuti rat u Ukrajini samo ako Kijev odustane od svojih ambicija da uđe u NATO i ako preda u cijelosti četiri regije na koje Moskva polaže pravo, što je Kijev odbio tvrdeći da bi to značilo predaju.