epa11552121 Posters in support of US Vice President Kamala Harris ahead of the Democratic National Convention (DNC) at the United Center, Chicago, Illinois, USA, 16 August 2024. The Democratic National Convention is due to run from 19 August until 22 August 2024. EPA/WILL OLIVER
EPA
19.8.2024., 20:11
DEMOKRATSKA NACIONALNA KONVENCIJA

Demokrati na valu optimizma - je li pobjeda ipak moguća?

Kamala Harris i Tim Walz javno će prihvatiti nominaciju stranke u četvrtak

U pet tjedana otkako je predsjednik SAD-a Joe Biden odustao od mukotrpne kandidature za reizbor, sudbina Demokratske stranke dramatično se promijenila, a ovoga će tjedna promjena biti vidljiva u punom sjaju na četverodnevnoj demokratskoj nacionalnoj konvenciji koja će i formalno potvrditi kandidaturu njegove potpredsjednice za predsjedničke izbore.

Povijesna transformacija

Potpredsjednica Kamala Harris (59) došla je u Chicago na konvenciju, koja je počela u ponedjeljak, s kampanjom u punom zamahu - oborila je rekorde u prikupljanju sredstava, predizborni skupovi prepuni su pristaša i preokrenula je ankete u nekim državama koje se smatraju presudnima za izbore 5. studenoga - u korist demokrata. Nedjelju je provela na turneji autobusom u zapadnoj Pennsylvaniji s potpredsjedničkim kandidatom Timom Walzom. U govorima je sugerirala da je Donald Trump kukavica čija je izborna strategija usmjerena na ismijavanje suparnika.

PROMJENA RASPOLOŽENJA JAVNOSTI, IZBORNA UTRKA PUNO SLOŽENIJA

Amy Walter

urednica Cook Political Reporta

 

Harris ulazi u tjedan osnažena nizom anketa koje pokazuju da je promijenila raspodjelu glasova po saveznim državama koja je snažno favorizirala Trumpa u posljednjim tjednima Bidenove kandidature. Harris vodi ili je izjednačena s Trumpom u šest od sedam saveznih država za koje se očekuje da će odlučiti o izborima 5. studenoga, prema najnovijoj analizi nestranačkog Cook Political Reporta. Arizona, Georgija i Nevada sada su se “zaljuljale” prema Harris. “Mislim da je ono što imamo resetirana utrka, u kojoj je demokratska kandidatkinja preokrenula kampanju demokrata, ne potpuno, ali je puno složenija nego što je bila kad je Biden bio na vrhu liste”, ističe Amy Walter. Biden je osvojio Bijelu kuću 2020. uz snažnu potporu crnačkih, latinoameričkih i mladih američkih glasača, ali njihov je entuzijazam za njega ovaj put bio znatno manji. Biden je podržao Harris i ona je brzo dobila potporu stranke. Promjena je brzo preoblikovala utrku, davši demokratima poticaj i prisiljavajući Trumpov predizborni tim da mijenja strategiju.

Harris i njezin potpredsjednički kandidat, guverner Minnesote Tim Walz, pretvorili su "radost" u glavnu riječ koja se promovira u kampanji, kao jezgroviti podsjetnik na očaj koji je stranka osjećala prije samo nekoliko tjedana. Njih dvoje javno će prihvatiti nominaciju stranke na konvenciji u Chicagu u četvrtak. "Ovo je bila povijesna transformacija. Ljudi su oduševljeni, mladi su angažirani. Nikada nisam vidio nešto slično", rekao je Joseph Foster, 71-godišnji bivši predsjednik Demokratske stranke u predgrađu Philadelphije, koji je i dalje aktivan u stranci. S manje od 80 dana do dana izbora, stranka se nada da će taj val entuzijazma dovesti do pobjede. Time bi Harris, prva osoba crnačkog i azijskog podrijetla na položaju američke potpredsjednice, postala prva žena na najvišoj funkciji u zemlji.

Ona će se suočiti s pojačanim pritiskom javnosti da pruži više detalja o svojoj politici u nadolazećim tjednima. Njezini su suradnici signalizirali kako je malo vjerojatno da će pružiti mnogo pojedinosti u nekim područjima poput energije, kako bi izbjegla otuđivanje umjerenih i progresivnih grupa u svojoj stranci. Harris će također morati "plivati" oko unutarstranačkih sporova zbog potpore SAD-a izraelskom ratu protiv Hamasa i poznatih podjela između progresivnih i umjerenih oko niza političkih pitanja kao što su energija, zdravstvena skrb i imigracija. Oko 200 organizacija za socijalnu pravdu planira skupove u povodu demokratske nacionalne konvencije kako bi prosvjedovale protiv kontinuirane Bidenove podrške Izraelu u ratu u kojem je ubijeno više od 40.000 Palestinaca u Gazi. Desetci ljutitih muslimanskih demokratskih izaslanika traže promjene u demokratskoj platformi i planiraju učiniti pritisak radi embarga na oružje, što izaziva strah u stranci zbog opasnosti ometanja ključnih govora na nacionalnoj konvenciji. Harris će govor održati u četvrtak.

Skok entuzijazma

Nazivajući se "delegatima protiv genocida", propalestinska skupina kaže da će iskoristiti svoja prava na slobodu govora tijekom glavnih događaja na konvenciji. Nacrt stranačke platforme iz srpnja poziva na "trenutni i trajni prekid vatre" i oslobađanje preostalih izraelskih talaca, no ne spominje ubijene u izraelskoj ofenzivi, ni neki plan o embargu na oružje. SAD je u utorak odobrio 20 milijardi dolara dodatne prodaje oružja Izraelu. Taj rat, koji je u svom 11. mjesecu, smanjio je potporu demokratima među muslimanskim i arapsko-američkim glasačima, čiji su glasovi ključni u presudnim državama poput Arizone, Michigana i Pennsylvanije. Kamala Harris je nakon susreta s premijerom Izrela Benjaminom Netanyahuom u srpnju rekla novinarima ne samo da Izrael ima pravo braniti se nego i kako "ne možemo dopustiti da otupimo na patnju", te da "neće šutjeti."

STRATEZI OPREZNI, UPOZORAVAJU NA PROBLEME

Anketari i stratezi obiju velikih stranaka upozoravaju da će zamah kandidature Harris popustiti, ostavljajući tinjajuće podjele među demokratima o pitanjima poput gospodarstva i rata Izraela i Hamasa, zajedno sa žestokom borbom protiv republikanskog kandidata Trumpa. Osobna povijest Kamale Harris je kao priča, “ljupka i fina, ali pitanja su ta koja će na kraju odlučiti o ovim izborima. Ta pitanja uključuju inflaciju, sigurnost, vodstvo i svjetsku pozornicu”, predvidio je republikanski anketar Adam Geller. Harris je u petak održala svoj prvi veliki govor usmjeren na gospodarstvo i iznijela prijedloge za smanjenje poreza za većinu Amerikanaca, saveznu zabranu “nabijanja” cijena trgovcima mješovitom robom i poticanje pristupačnog stanovanja, što je uvažavanje zahtjeva progresivnog krila stranke.

Anketa Sveučilišta Monmouth objavljena u srijedu pokazala je znatan skok entuzijazma među registriranim demokratskim glasačima i velik među neopredijeljenim biračima. U lipnju je samo 46 % registriranih demokrata izjavilo da osjeća entuzijazam vezan uz izbore, ali je on skočio na čak 85 % u istraživanju prije desetak dana. Skok u entuzijazmu među neopredijeljenim biračima popeo se s 34 % u lipnju na 53 % u posljednjoj anketi.

Ipak, urednica Cooka Amy Walter rekla je da zabrinutost oko imigracije i gospodarstva ovaj put pomaže Trumpu, nakon što je izgubio izbore 2020. godine. "To je kao bacanje novčića", rekla je o utrci Harris i Trumpa.