epa11551326 The New Scotland Yard headquarters of the Metropolitan Police, in London, Britain, 16 August 2024. Two British teenagers have been charged with terrorism offenses over suspected extreme right-wing activity, following an investigation by the Metropolitan Police's Counter Terrorism Command. The teenagers were both charged with preparation of terrorist acts. EPA/ANDY RAIN
EPA
18.8.2024., 20:38
INFLUENCERI RADIKALIZIRAJU MLADIĆE

Velika Britanija želi nasilje nad ženama i djevojčicama izjednačiti s - terorizmom

Ministrica unutarnjih poslova Velike Britanije Yvette Cooper zapovjedila je reviziju strategije za borbu protiv terorizma kako bi se pojačalo borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, piše Sunday Telegraph. Prema prijedlozima, učitelji bi bili zakonski obvezni uputiti učenike u kojih sumnjaju na ekstremnu mizoginiju na Prevent, program britanske vlade za borbu protiv terorizma.

“Vidjeli smo kako raste broj mladih radikaliziranih na internetu. Poticanje mržnje svih vrsta lomi i trga samu strukturu naših zajednica i naše demokracije", kazala je Cooper i dodala kako je naredila svom ministarstvu da analizira ekstremizam, mapira i prati ekstremističke trendove. Zadatak im je razumjeti dokaze o tome što djeluje na ometanje i odvraćanje ljudi od ekstremističkih stajališta te identificirati sve nedostatke u postojećoj politici kojima se treba pozabaviti kako bi se suzbili oni koji potiču štetna uvjerenja puna mržnje te nasilje. "Taj će rad poduprijeti novi strateški pristup vlade suzbijanju ekstremizma, blisko surađujući sa zajednicama", kazala je ministrica. Očekuje se da će pregled biti dovršen ove jeseni kao dio nove strategije za borbu protiv ekstremizma, koju će britanski MUP predstaviti sljedeće godine.

Postoji nekoliko kategorija ekstremizma, kako ih je rangiralo ministarstvo unutarnjih poslova, uključujući "incel", ili "nedobrovoljni celibat", internetsku supkulturu u kojoj muškarci promiču mizogini svjetonazor okrivljujući žene za nedostatak seksualnih prilika. Prošlog mjeseca viši policijski službenik upozorio je da bi online-influenceri poput Andrewa Tatea mogli radikalizirati mladiće i dječake u ekstremnu mizoginiju na isti način na koji teroristi privlače svoje sljedbenike. Zamjenica ravnatelja policije Maggie Blyth, nacionalna voditeljica za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (VAWG), rekla je da je utjecaj na mladiće na internetu "prilično zastrašujući". Rekla je da Zakon o sigurnosti na internetu treba ići dalje i da treba poduzeti brže mjere za zaštitu djece. Blyth je kazala kako su viši službenici koji se fokusiraju na nasilje nad ženama i djevojkama u kontaktu s protuterorističkim timovima kako bi sagledali rizik od radikalizacije mladih muškaraca. Nacionalno vijeće načelnika policije u izvješću o nasilju nad ženama i djevojčicama definiralo ga je kao nacionalnu izvanrednu situaciju.

Tate trenutno čeka suđenje u Rumunjskoj zbog optužbi za silovanje, trgovinu ljudima i formiranje kriminalne skupine za seksualno iskorištavanje žena.