Solin, Klis, 11.08.2024. - Tijekom poslijepodneva buknuo je veliki požar između Solina i Klisa. Na terenu su brojna vatrogasna društva i kanaderi.foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm
HINA/ Miroslav LELAS
18.8.2024., 21:10
POLITIČKA PREPUCAVANJA DOK GORE ŠUME

BiH: RS traži da helikopter iz Srbije gasi požare, ministar ne dopušta

Ministar obrane BiH Zukan Helez odbacio je zahtjeve da dopusti helikopterima iz Srbije ulazak u zračni prostor BiH kako bi ondje bili angažirani na gašenju požara. Upozorio je kako su u pozadini politički pritisci čiji je cilj osporiti ulogu oružanih snaga BiH. "Neću odobriti uporabu helikoptera MUP-a Republike Srbije za gašenje požara na teritoriju BiH. Tu zadaću uspješno mogu obaviti domaće, nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, oružane snage BiH", poručio je Helez u objavi na Facebooku. Vlasti Republike Srpske već danima traže od ministarstva vanjskih poslova i obrane BiH da dopuste angažiranje helikoptera iz Srbije kako bi se gasili požari na nepristupačnim terenima po istočnoj Hercegovini. One su to pokušale izravno dogovoriti s vlastima Srbije, koje su ponudile slanje ruskog helikoptera "Kamov", no da bi se to realiziralo, nužna je i suglasnost državnih tijela. U Ministarstvu obrane BiH inzistiraju na činjenici da BiH ima vojne helikoptere osposobljene za gašenje požara kakvi sada haraju istokom zemlje, pa nema nikakve potrebe da se prije njih angažiraju letjelice drugih država. Iz RS-a nisu ni zatražili pomoć helikoptera oružanih snaga, a vatru je u proteklim danima gasio jedan helikopter entitetskog MUP-a, koji sada mora na remont.

LIVNO OČEKUJE POMOĆ IZ HRVATSKE

Vlasti grada Livna očekuju dolazak hrvatskih kanadera kako bi pokušali staviti pod nadzor više desetaka kilometara dug požar na Dinari, koji tri dana guta sve pred sobom, te je zahvatio područje planine na hrvatskoj i BiH strani. Gasitelji na obroncima Dinare mogu malo što učiniti kako bi obuzdali vatrenu stihiju jer se spojilo nekoliko požara. Dodatni problem su snažan vjetar i minski sumnjiva područja. Vatrogasci su objavili da je 60 ljudi na terenu i trude se da vatra ne uđe u visoku šumu i ne krene prema selima, ali vjetar i nepristupačan teren im otežavaju posao.Z.K./H

“Vlasti i institucije BiH entiteta RS-a i dalje inzistiraju da helikopteri MUP-a Republike Srbije gase požar na teritoriju BiH. Najiskrenije, čudim se tom inzistiranju jer žele da lošiji helikopteri susjedne države gase požar na teritoriju BiH, a pritom ne žele bolje helikoptere oružanih snaga vlastite zemlje", piše Helez. On smatra kako interes RS nije tek gasiti požar nego i tu nesreću zlorabiti "kako bi omalovažili i devalvirali institucije BiH".

Odluku o angažiranju vojnih helikoptera radi gašenja požara treba donijeti Predsjedništvo BiH, no srpska članica Željka Cvijanović zahtjev nije podnijela. Njezin prethodnik na toj poziciji Milorad Dodik je u 2021. i 2022. opetovano blokirao donošenje odluka o angažiranju helikoptera oružanih snaga na gašenju požara, koji su i tada najviše pogađali Hercegovinu.