epa11246596 Police officers guard the Red Square amid tighten security measures in the wake of a terrorist attack at the Crocus City Hall concert venue, in Moscow, Russia, 27 March 2024. At least 139 people were killed and more than 180 hospitalized after a group of gunmen attacked the concert hall in the Moscow region on 22 March evening, Russian officials said. Eleven suspects, including all four gunmen directly involved in the terrorist attack, have been detained, according to Russian authorities. EPA/YURI KOCHETKOV
EPA
13.8.2024., 08:44
ZAOBIŠLI BLOKADU

Unatoč sankcijama u Rusiji su završile milijarde dolara

Gotovina je prebačena iz zemalja koje nemaju ograničenja u poslovanju s Rusijom

Otkako su SAD i EU u ožujku 2022. zbog invazije na Ukrajinu zabranili izvoz svojih novčanica u Rusiju, u tu je zemlju u međuvremenu stiglo oko 2,3 milijarde dolara u novčanicama dolara i eura, pokazuju carinski podatci koje je Reuters dobio na uvid.

Prvi put objavljeni podatci pokazuju da je Rusija uspjela zaobići sankcije koje blokiraju transfer gotovine i sugeriraju da su dolari i euri i dalje ostali korisna sredstva za trgovinu i putovanja iako Moskva nastoji smanjiti svoju izloženost tim glavnim svjetskim valutama. Carinski podatci pokazuju da je gotovina prebačena u Rusiju iz zemalja koje uključuju Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku, koje nemaju ograničenja u poslovanju s Rusijom. Za više od polovine ukupnog broja novčanica u toj evidenciji nije navedena zemlja podrijetla. Američka vlada lani je u prosincu zaprijetila kaznama financijskim institucijama koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i uvela sankcije tvrtkama iz trećih zemalja 2023. i 2024. godine.

NAJVEĆI DEVIZNI PRILJEV PRIJAVILA JE MALO POZNATA TVRTKA AERO-TRADE

Ruska središnja banka brzo je ograničila podizanje gotovine u stranoj valuti nakon invazije na Ukrajinu, u pokušaju da podrži oslabljeni rubalj. Samo 98 milijuna dolara u novčanicama dolara i eura napustilo je Rusiju između veljače 2022. i kraja 2023. Nasuprot tomu, devizni su priljevi bili daleko veći. Najveći priljev strane valute prijavila je malo poznata tvrtka Aero-Trade, koja nudi usluge bescarinske kupnje u zračnim lukama i na letovima. U tom je razdoblju prijavila oko 1,5 milijardi dolara u računima. Aero-Trade je registrirao 73 pošiljke od po 20 milijuna dolara ili eura, a sve su stigle preko moskovske zračne luke Domodedovo. Pošiljke su u carinskim deklaracijama opisane kao razmjena ili prihod od trgovine na brodu. U većini slučajeva Aero-Trade je naveden samo kao subjekt koji priprema i podnosi carinsku dokumentaciju.

Kineski juan je po popularnosti prestigao dolar i postao stranom valutom kojom se u Moskvi najviše trguje, iako i dalje postoje znatni problemi s plaćanjem. Dmitrij Polevoj iz Astra Asset Managementa u Rusiji smatra da mnogi Rusi još uvijek žele stranu valutu za putovanja u inozemstvo, kao i za manji uvoz te štednju. "Za pojedince je dolar još uvijek pouzdana valuta", rekao je za Reuters. Rusija je u 2022. dolar i euro označila kao "toksične" valute, jer su joj sveobuhvatne sankcije presjekle pristup globalnom financijskom sustavu ometajući plaćanja i trgovinu. Oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi Bank of Russia stoji zamrznuto u Europi. Glasnogovornik Europske komisije rekao je da ne može komentirati pojedinačne slučajeve primjene sankcija. Također je naglasio da Europska unija surađuje s trećim zemljama kada sumnja da se sankcije zaobilaze.

Carinska evidencija pokriva samo razdoblje od ožujka 2022. do prosinca 2023. Reuters nije mogao pristupiti novijim podatcima. n