27.03.2015., Zagreb - Radnici pile metalnu cijev. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
PIXSELL/ŽELJKO LUKUNIĆ
13.8.2024., 13:12
NEDOSTATAK KANDIDATA

Pripravničke pozicije dostigle rekordan broj nepopunjenosti

Broj nepopunjenih pripravničkih radnih mjesta u Njemačkoj prošle je godine dosegnuo rekordnu razinu, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB).

IAB, ogranak Savezne agencije za zapošljavanje, izvijestio je da je u 2023. ostalo nepopunjeno oko 35 posto pripravničkih pozicija, u odnosu na 15 posto 2010. godine. Kompanije su kao najčešći razlog za takvu situaciju navele sve manji broj odgovarajućih kandidata.

Istraživanje također odražava promjenu u 'ravnoteži moći' u Njemačkoj koja se seli s poslodavca na zaposlenika od 2010-ih nadalje, pri čemu tražitelji posla postaju sve zahtjevniji prema tvrtkama koje traže radnike, rekao je direktor IAB-a Bernd Fitzenberger. 

U zapadnoj Njemačkoj udio nepopunjenih pripravničkih pozicija bio je nešto niži nego na istoku. Osim toga, broj nepopunjenih radnih pripravničkih mjesta također se smanjuje s veličinom poduzeća. U vrlo malim poduzećima broj nepopunjenih radnih mjesta bio je oko 57 posto, dok je u velikim poduzećima to tek 12 posto.

Građevinska industrija i obrti za uslužne djelatnosti, poput frizerskih salona, naišli su na najveće poteškoće pa je gotovo polovina svih pripravničkih pozicija u tim sektorima ostala je nepopunjena, priopćio je IAB.

Kako bi povećale atraktivnost pripravničkih programa, kompanije se prvenstveno oslanjaju na bonuse i posebne isplate, poput onih za položene ispite ili naknade za godišnji odmori, navodi IAB. U 2023. godini 62 posto svih poduzeća isplaćivalo je takve naknade.

IAB je za istraživanje koristio podatke reprezentativnog godišnjeg istraživanja provedenog na oko 15.000 tvrtki svih veličina i sektora.