epa11546917 A person riding a scooter watches as a wildfire engulfs a firewood business, in Penteli, northeast of Athens, Greece, 12 August 2024. The wildfire that broke out in Varnavas on 11 August afternoon continued to rage in eastern Attica on 12 August, fanned and spread to a front extending more than 20 kilometers. According to the fire department, the fire-fighting effort is extremely difficult as the wind keeps changing direction, while the three main fronts of concern are in Grammatiko, Penteli and the Anatoli settlement in Nea Makri. EPA/GEORGE VITSARAS
EPA
13.8.2024., 17:05
GLAVNI GRAD GRČKE ZAGUŠEN DIMOM I PEPELOM

Požar stigao i do predgrađa Atene, jedna osoba poginula

Jedna je osoba poginula u najgorem ovogodišnjem šumskom požaru u Grčkoj, koji je u utorak i dalje gorio u predgrađu Atene, premda smanjenim intenzitetom, zahvaljujući slabijem vjetru i naporima gasitelja, rekle su vlasti.

Stotine vatrogasaca uz potporu vatrogasnih vozila i vodenih bombi iz zrakoplova bore se s požarom koji je izbio u nedjelju u blizini sela Varnavasa, 35 kilometara sjeverno od Atene, i zapalio kuće, vozila i dijelove suhe šume. Potaknuta olujnim vjetrovima, vatra je u ponedjeljak iz šumovitog, brdovitog područja prešla u predgrađa, zagušivši grad dimom i pepelom te izazvavši paniku u četvrtima koje desetljećima nisu vidjele takav požar tako blizu središta. Požar je u ponedjeljak stigao do Vrilissije, oko 14 kilometara od središta Atene, gdje je jedna osoba pronađena mrtva, rekli su vatrogasci. Uzrok šumskog požara još nije utvrđen.

epa11547399 A burnt house after a wildfire in the area of Vrilissia close to Athens city, Greece, 13 August 2024. A wildfire that broke out on 11 August in the outskirts of Athens and spread to a large part of northeastern Attica no longer had a single front on 13 August. The fire stretched along a front more than 30 kilometres in length. According to the Fire Brigade, the firefighting forces are dealing with scattered pockets of fire from Varnavas to Nea Makri and Penteli while there are constant rekindlings. Firefighters found a charred body, of a 60-year-old woman, in a small factory that caught fire in Patima Halandriou. EPA/GEORGE VITSARAS
EPA

Očekivalo se da će u utorak vjetrovi ponovno ojačati, a zemlja će ostati na visokom stupnju opasnosti od požara do četvrtka, s jakim vjetrovima i prognozama da će temperature dosegnuti i do 40 Celzijevih stupnjeva. "Cjelokupna slika izgleda bolje, ali još uvijek postoje mnoge fronte u raznim područjima", rekao je dužnosnik vatrogasne postrojbe.

Požar je ostavio za sobom napuštene domove, spaljene automobile i pougljenjena polja. Lokalni list Proto Thema objavio je da je opožareno 100 četvornih kilometara, uključujući 100 kuća.

BiH TRAŽI POMOĆ: GORI ZELENGORA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je pomoć Hrvatske, Srbije i Crne Gore kako bi se suzbio požar koji je izbio na području planine Zelengore u jugoistočnom dijelu zemlje i svojim širenjem ugrožava nacionalni park, uključujući jedinu europsku prašumu Perućicu. “Zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara - vatrogasne snage, sredstva i letjelice za gašenje požara, iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o suradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije”, priopćeno je nakon izvanredne sjednice Vijeća ministara. “Tamo gdje je borova šuma požar je veoma teško zaustaviti”, kazao je Zoran Čančar, direktor Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Grčka je aktivirala europski mehanizam civilne zaštite i očekuje pomoć zrakoplova i vatrogasaca iz Francuske, Italije i Češke. Španjolska i Turska također su ponudile pomoć. Više od 30 područja bilo je prisiljeno na evakuaciju, zajedno s najmanje tri bolnice, uz nestanke struje u dijelovima šire regije Atene. Putnički trajekti koji su plovili prema luci Rafini, sjeveroistočno od glavnoga grada, bili su preusmjereni. Policija je pomogla u evakuaciji više od 250 ljudi, a neki su stanovnici proveli noć u skloništima.