epaselect epa11519133 Flags at half-mast at the Turkish embassy in The Hague, the Netherlands, 02 August 2024. President of Turkey declared a day of national mourning on Friday 02 August, following the death of Palestinian ex-prime minister and Hamas leader Ismail Haniyeh. Erdogan has called for the flag to be flown at half-mast from sunrise to sunset. EPA/PHIL NIJHUIS
EPA
12.8.2024., 16:59
ISPUNJAVANJE OBAVEZA

Turska uvjerava Zapad: I dalje smo odan saveznik

Turska je potpuno predana svojim obavezama unutar NATO-a, naglasio je njezin ministar obrane Reutersu, u vrijeme sve veće zabrinutosti saveznika da se ta zemlja okreće od Zapada. Turski predsjednik Tayyip Erdogan prošlog je mjeseca objavio da želi Tursku u Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), političkom, ekonomskom i sigurnosnom savezu koji su Kina, Rusija i srednjoazijske zemlje pokrenule 2001. kao protutežu zapadnim savezima. Ministar obrane Yasar Guler u odgovoru na upit Reutersa istaknuo je da Tursku članstvo u NATO-u ne sprječava u razvijanju odnosa sa SCO-om. "Osim toga, naš je prioritet ispunjavati naše obaveze u NATO-u kao važan saveznik i jačati solidarnost s našim saveznicima", rekao je. Ankara je zainteresirana i za članstvo u organizaciji BRICS, te održava prijateljske odnose s Rusijom, posebno u području energetike, turizma i obrane. Ankara ponavlja kako i dalje ostaje vjerna članica NATO-a.

SAD je 2019. sankcionirao Tursku uklonivši ju iz programa nabave borbenih zrakoplova F-35 jer je nabavila ruski sustav protuzračne obrane S-400. Ankara je od tada pokušavala dogovoriti nabavu 40 borbenih zrakoplova Block-79 F-16, što je Washington odobrio nakon što je Turska pristala na članstvo Švedske u NATO-u.