epa11545831 Thick smoke rises during a wildfire that broke out in an area of farmland and forest in Varnavas, Attica region, Greece, 11 August 2024. The forces working to extinguish the Varnavas fire include 250 firefighters with 10 teams of forest commandos, 67 vehicles and a large number of volunteers, 12 firefighting airplanes and seven helicopters in the air and one helicopter for coordination. Assistance is also being provided by digging machinery and water trucks of the Attica Region and the armed forces. Varnavas residents have been instructed to evacuate the area via a message from the 112 emergency number. EPA/ALEXANDROS BELTES
EPA/ALEXANDROS BELTES
12.8.2024., 10:33
JAKI OLUJNI VJETROVI

Požar blizu Atene, naselja i bolnice evakuirani

Šumski požar potaknut olujnim vjetrovima bjesni nesmanjenom brzinom bliže Ateni u ponedjeljak, paleći drveće, kuće i automobile i prisiljavajući na evakuaciju bolnica i najmanje 11 gradova i sela, priopćile su grčke vlasti.

Stotine šumskih požara izbile su širom Grčke od svibnja. Premda su ljetni požari česti u Grčkoj, iznimno vruće i suho vrijeme povezano s klimatskim promjenama učinilo je požare češćim i intenzivnijim, tvrde znanstvenici.

Više od 560 vatrogasaca potpomognutih dobrovoljcima, 17 aviona s vodenim bombama i 15 helikoptera bori se s najnovijim šumskim požarom koji je izbio nedjelju u 15 sati po lokalnom vremenu blizu Varnavasa, 35 km sjeverno od glavnoga grada.

Do ponedjeljka ujutro požar se proširio prema jugu i gorio je na nekoliko fronti uključujući selo Grammatiko, drevni grad Marathon, primorsku općinu Nea Makri i planinu Penteli sjeverno od Atene.

Jaki vjetrovi neprestano mijenjaju smjer širenja plamena.

"Unatoč teškoj borbi i nadljudskim naporima tijekom noći, vatra se vrlo brzo proširila i stigla do planine Penteli", rekao je dužnosnik vatrogasne brigade.

Zrakoplovi za gašenje požara prekinuli su operacije tijekom noći i nastavili napore u ponedjeljak ujutro. Policija je pomogla u evakuaciji, a neki su stanovnici proveli noć u skloništima.

Evakuirane su najmanje tri bolnice u Penteliju.

Požar, s plamenom visokim čak 25 metara, proširio se "poput munje" zbog olujnog vjetra, rekao je u nedjelju glasnogovornik vatrogasaca Vassilis Vathrakogiannis.

Gusti oblaci dima zatamnili su nebo nad Atenom u nedjelju navečer. Nekoliko sati kasnije, plamen je gorio u blizini predgrađa Dionysosa oko 23 km sjeveroistočno od središta grada i obližnjih područja.

Premijer Kiriakos Micotakis požurio je natrag u Atenu s vikend odmora na otoku Kreti kako bi nadgledao odgovor na požar, rekao je vladin dužnosnik, s još svježim sjećanjima na požar 2018. u kojemu je poginulo 104 ljudi u primorskom gradu Mati, u blizini glavnoga grada.

Nakon najtoplije zabilježene zime i dugih razdoblja s malo ili nimalo oborina, predviđa se da će Grčka imati najtoplije ljeto ikada.

Vlasti su na visokom stupnju pripravnosti za požare do četvrtka, a meteorološki stručnjaci upozoravaju na "vrlo težak tjedan".

"Polovica Grčke bit će u crvenom", rekao je u subotu ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias navodeći temperature od oko 40 Celzijevih uz jake vjetrove.