epa11546309 A fire approaches houses at Penteli mount, northeast Attica, Greece, 12 August 2024. Despite efforts by civil protection forces throughout the night, the fire raging in northeast Attica had advanced rapidly and was moving in the direction of Penteli, having spread over the Penteli mountain range. Authorities evacuated the Penteli Children's Hospital and the 414 Military Hospital in the area. EPA/GEORGE VITSARAS
EPA/GEORGE VITSARAS
12.8.2024., 19:39
AKTIVIRAN MEHANIZAM EU-a

Grčka traži pomoć u borbi protiv buktinje

Europska unija objavila je u ponedjeljak da će četiri države članice poslati vatrogasce u Grčku u borbu protiv velikog požara u predgrađu Atene, na zahtjev grčke vlade. "Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu aktiviran je na zahtjev grčkih vlasti", rekao je glasnogovornik EU-a Balazs Ujvari u priopćenju, preciziravši da će vatrogasce poslati Italija, Francuska, Češka i Rumunjska.

Više od 560 vatrogasaca potpomognutih dobrovoljcima, 17 aviona s vodenim bombama i 15 helikoptera bori se s golemim šumskim požarom koji je izbio u nedjelju u 15 sati prema lokalnom vremenu blizu Varnavasa, 35 kilometara sjeverno od Atene, prenio je Reuters. Do ponedjeljka ujutro požar se proširio prema jugu i gorio je na nekoliko fronti, uključujući selo Gramatiko, drevni grad Maraton, primorsku općinu Nea Makri i planinu Penteli sjeverno od Atene. Jaki vjetrovi neprestano mijenjaju smjer širenja plamena, a evakuirano je najmanje 11 gradova i sela.

Zrakoplovi za gašenje požara prestali su s radom tijekom noći i nastavili u ponedjeljak ujutro. Policija je pomogla u evakuaciji, a neki su stanovnici proveli noć u skloništima. Evakuirane su najmanje tri bolnice u Penteliju.

Požar, s plamenom visokim čak 25 metara, proširio se "poput munje", zbog olujnog vjetra, rekao je u nedjelju glasnogovornik vatrogasaca Vassilis Vathrakogiannis. Gusti oblaci dima zatamnili su u nedjelju navečer nebo nad Atenom. Nekoliko sati poslije plamen je gorio u blizini predgrađa Dionysosa oko 23 kilometra sjeveroistočno od središta grada i obližnjih područja.

Vlasti su na visokom stupnju pripravnosti za požare do četvrtka, a meteorološki stručnjaci upozoravaju na “jako težak tjedan”. “Pola Grčke bit će u crvenom”, najavio je još u subotu ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias upozoravajući na temperature od oko 40 celzija uz jake vjetrove.