Opci izbori u Bosni i Hercegovini bit ce odrzani 2. listopadabih, zastava, ilustracija, bosna, raspadanje
Mario Mihaljević
12.8.2024., 12:20
Potvrđen novi slučaj

BiH: Petnaesta žrtva femicida u godinu dana

Novi slučaj femicida u Bosni i Hercegovini potvrđen je u ponedjeljak nakon što je policija očevidom utvrdila kako je 38-godišnji muškarac ubio ženu pa potom pokušao počiniti samoubojstvo.

Zločin se dogodio u mjestu Šipovu u sjeverozapadnom dijelu BiH. Policija Republike Srpske je utvrdila kako je muškarac u automobilu najprije ubio ženu, a potom pokušao samoubojstvo. Pronađen je u teškom stanju i prevezen u bolnicu dok istražitelji pokušavaju utvrditi sve okolnosti ove tragedije. 

Lokalni su mediji prenijeli kako je ubojica Nikola Cumbo bio u izvanbračnoj vezi s ubijenom Anđelkom M. (34) a zajednički su imali dvoje malodobne djece. Ubojica je navodno ranije kažnjavan zbog obiteljskog nasilja.

Novi slučaj femicida zabilježen je samo dan nakon što je u nedjelju okupljanjima u različitim dijelovima BiH obilježena godišnjica ubojstva Nizame Hećimović koju je u Gradačcu brutalno pogubio Nermin Sulejmanović a potom i sam počinio samoubojstvo. Ubojica je zlostavljanje i ubojstvo Hećimović uživo prenosio na društvenoj mreži pa je taj zločin dodatno traumatizirao javnost.

Unatoč burnim reagiranjima, osudama i zahtjevima da se slučajevi femicida oštrije kažnjavaju i poduzmu mjere kojima bi se ugrožene žene učinkovito zaštitile od nasilnih partnera, nakon ubojstva Nizame Hećimović u BiH je na sličan način u proteklih godinu dana ubijeno još 13 žena. Čak devet tih žena ubili su njihovi muževi, a i u ostalim slučajevima ubojice su bile osobe koje su poznavale svoje žrtve ili su s njima bile u emotivnoj vezi.