Pope Francisco makes the Angelus prayer from the balcony of the Palacio San Joaquin, in the Gloria district, south of Rio de Janeiro, southeastern Brazil, on July 26, 2013. Photo: WILTON JUNIOR/ESTADAO CONTEUDO./DPA/PIXSELL
WILTON JUNIOR
7.8.2024., 12:31
PROTIV KORIDE

Papinu tjednu audijenciju prekinule aktivistice za prava životinja

Tjednu opću audijenciju pape Franje u Vatikanu u srijedu nakratko su prekinule dvije aktivistice za prava životinja, koje su vikale i držale natpise protiv borbe s bikovima.

Hodale su prolazom u vatikanskoj dvorani Pavla VI. držeći natpise ispisane na španjolskom i engleskom na kojima piše: "Borba s bikovima je grijeh".

Sigurnosni službenici brzo su ih ispratili s mjesta događaja. 

Franjo je u srijedu održao svoju prvu opću audijenciju nakon mjesec dana ljetne stanke u srpnju. Događaj se održavao u vatikanskoj dvorani za audijencije, umjesto na Trgu sv. Petra, zbog velike vrućine u Rimu.

Dvije su žene nosile majice koje ih identificiraju kao članice organizacije Ljudi za etički tretman životinja (PETA).

Bio je to drugi prosvjed osoba povezanih sa skupinom na papinskom događaju ove godine.

U siječnju su dvije žene održale sličan prosvjed protiv borbe s bikovima tijekom molitvene službe na kojoj je bio Papa u rimskoj Bazilici sv. Pavla izvan zidina.

Aktivisti tvrde da neki katolički svećenici daju blagoslov lokalnim toreadorima.

Nije poznato da je Franjo, koji je zaštitu okoliša označio kao dio svog 11-godišnjeg papinstva, komentirao to pitanje. Ali jedan od njegovih prethodnika, papa Pio V. iz 16. stoljeća, zabranio je borbe s bikovima, nazvavši tu praksu "prikladnijom za demone nego za ljude".