07.03.2023., Zagreb - Predsjednica Vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen dala je izjavu medijima nakon sastanka s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovicem u Banskim dvorima. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
PIXSELL/JOSIP REGOVIĆ
7.8.2024., 15:03
PRIZNAO KRIVNJU ZA NAPAD

Napadač na dansku premijerku osuđen na četiri mjeseca zatvora i deportaciju

Sud u Kopenhagenu u srijedu je osudio 39-godišnjeg Poljaka na četiri mjeseca zatvora i naložio njegovu deportaciju jer je u lipnju udario dansku premijerku Mette Frederiksen dok je šetala Kopehagenom. 

Slučaj je izazvao zabrinutost za sigurnost javnih službenika u toj nordijskoj zemlji, ali i ukazuje na porast agresije na javnim mjestima.

Nakon izdržavanja zatvorske kazne muškarac će biti deportiran iz Danske, a u tu će mu zemlju biti zabranjen povratak šest godina, odlučio je sud. 

Poljak je udario Frederiksen tijekom slučajnog susreta dok je hodala trgom u napadu koji se dogodio dva dana prije izbora za Europski parlament.

Muškarac je Frederiksen udario šakom u rame, a od trzaja joj je lakše ozlijeđen vrat, nakon čega je bila primorana otkazati nekoliko unaprijed dogovorenih poslova. 

Frederiksen je, kako su rekli očevici, nakon napada bez pomoći i samostalno napustila mjesto događaja, no kasnije je u tv intervjuu kazala da je nakon incidenta bila vrlo potresena.

Napadač na premijerku osuđen je i zbog spolnog uznemiravanja žena na željezničkoj postaji, ali i zbog prevare u supermarketima. Na sudu je sve priznao.