Sarajevo, 7.10.2018 - Na opće izbore u BiH do 11 sati izašlo je oko 11 posto birača. Nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača u BiH do 19 sati bira članove Predsjedništva BiH, zastupnike u državnom i parlamentima dva entiteta, predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske te zastupnike u skupštinama deset županija u Federaciji BiH. Na slici glasačko mjesto u Mostaru. foto HINA/ FENA/ Ivan Rozic/ ua
HINA
6.8.2024., 19:29
NOVA TEHNOLOGIJA POMAŽE IZBORNOJ REFORMI

SAD daje milijune dolara za poštene izbore u BiH, oporba misli da to neće biti dovoljno

Vlada SAD-a izdvojit će pet i pol milijuna dolara tijekom četiri godine kako bi pomogla izbornu reformu u BiH, no neki od političara u toj zemlji tvrde kako je sve to nedovoljno da bi se spriječile prijevare.
Iz ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Sarajevu u utorak su potvrdili kako je iz cjelokupnog paketa pomoći sada pola milijuna dolara izdvojeno za nabavu optičkih skenera koji izravno prenose rezultate glasanja s biračkih mjesta do središnjeg centra za brojenje glasova. U pitanju je pilot-projekt koji će biti testiran na lokalnim izborima zakazanim za 6. listopada, a bit će obuhvaćeno 145 biračkih mjesta u općinama Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Lokacije su odabrali USAID i SIP kako bi osigurali statistički relevantan uzorak općina i biračkih mjesta koja demografski i politički odražavaju BiH. Cilj je da nova tehnologija, pokaže li se učinkovitom, bude u cijelosti primijenjena na svim biračkim mjestima na općim izborima 2026. "Nove tehnologije koje uvodimo omogućit će biračima u BiH da iskuse proces glasanja sličan onome na koji su naviknuli, ali uz smanjenu mogućnost pogreške i prijevara tijekom brojenja glasova i bolji integritet izbornog procesa u cijelosti", kazala je direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb, a Dario Jovanović, direktor nevladine organizacije "Pod povećalom", koja nadzire izborni proces u BiH, kazao je kako se ovime stvaraju pretpostavke da ta zemlja napokon dobije poštene izbore.
Uvođenje novih tehnologija trebalo bi uključivati i nove metode provjere identiteta birača, a izmjene izbornog zakona što ih je ranije nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt donijele su pravila koja uvode više reda u predizbornom procesu, ali i u strukturi lokalnih biračkih odbora s ciljem da se osigura njihova neovisnost. No oporbeni političari tvrde kako je sve to nedovoljno da bi se eliminirali utjecaji velikih nacionalnih stranaka koje su svojim ljudima "premrežile" sve institucije, pa tako imaju utjecaja i na lokalna izborna povjerenstva. Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž pita zašto je Mostar izuzet iz uvođenja novih tehnologija i tvrdi kako je to rezultat dogovora HDZ-a BiH i SDA-a, koji kontroliraju političku pozornicu u tom gradu. "Mostarska vladajuća koalicija kategorički je to (nove tehnologije) odbila, a SIP kaže kako su im 'ruke vezane'", upozorio je Raguž.