epa08591531 A young girl with her mother looks at hundreds of lanterns with messages of peace at the Peace Park in Nagasaki, southern Japan, 08 August 2020. Nagasaki is preparing to mark the 75th anniversary of the 1945 atomic bombing on 09 August as related events are either canceled or scaled down this year to avoid the spreading of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic. In 1945 the United States dropped two nuclear bombs over the cities of Hiroshima and Nagasaki on 06 and 09 August respectively, killing more than 200,000 people. EPA/DAI KUROKAWA
EPA/DAI KUROKAWA
6.8.2024., 09:35
79 GODINA OD TRAGEDIJE

Obilježena obljetnica atomskog napada na Hirošimu

Hirošima je u utorak obilježila 79. godišnjicu otkad su na taj grad SAD bacile atomsku bombu, a njezin je gradonačelnik pozvao ljude da se ujedine u poticanju svjetskih čelnika da odustanu od nuklearnog oružja dok bjesne globalni sukobi, ruska invaziju na Ukrajinu i rat Izraela i Hamasa na Bliskom istoku.

U Deklaraciji za mir, pročitanoj tijekom godišnje ceremonije u Memorijalnom parku mira, gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui rekao je kako se čini da takve globalne tragedije kao što je bacanje atomske bombe na njegov grad "produbljuju nepovjerenje i strah među narodima, jačajući javnu pretpostavku da se, kako bismo riješili međunarodne probleme, moramo osloniti na vojnu silu koju bismo trebali odbaciti."

"Kreatori politika mogu prevladati čak i kritične situacije odlučnim zalaganjem za dijalog“, rekao je gradonačelnik, kako su javili japanski mediji.

Istaknuo je da je hladni rat priveden kraju dijalogom između Mihaila Gorbačova, posljednjeg vođe Sovjetskog Saveza, i tadašnjeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana.

Premijer Fumio Kishida upozorio je u svom govoru na ceremoniji da je zamah kojim se išlo prema svijetu bez nuklearnog oružja na rubu preokreta, prvi put od vrhunca Hladnog rata.

"Naša je dužnost kao jedine zemlje koja je iskusila upotrebu nuklearnog oružja u ratu da stalno radimo na ostvarenju svijeta bez nuklearnog oružja", rekao je.

Minuta šutnje održana je u 8,15 po lokalnom vremenu, u isto vrijeme kada je nuklearna bomba ispuštena iz američkog bombardera Enola Gay 6. kolovoza 1945., ubivši 140.000 ljudi u Hirošimi.

Na ceremoniji je bilo oko 50.000 ljudi, uključivo predstavnike iz 109 država i EU-a, u vrijeme kada Rusija ponavlja nuklearne prijetnje, a rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze prijeti da će se preliti u širi konflikt.

Druga bomba bačena je tri dana kasnije na Nagasaki kada je poginulo 70.000 ljudi.

Japan se predao 15. kolovoza.