epa11526966 Passengers wait after their flights were delayed or canceled at Rafic Hariri International Airport, in Beirut, Lebanon, 05 August 2024. Several countries including the US, Britain, France, Saudi Arabia, Germany, Kuwait and Italy have urged their citizens to leave Lebanon due to heightened tensions in the region. EPA/WAEL HAMZEH
EPA
6.8.2024., 18:07
POZVANI DA NAPUSTE NESTABILNO PODRUČJE

Gordan Grlić Radman: U Libanonu se nalaze 124 hrvatska državljanina

U Libanonu se trenutno nalazi 124 hrvatskih državljana, rekao je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dan nakon što ih je njegovo ministarstvo pozvalo da odmah napuste tu državu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) pozvalo je u ponedjeljak hrvatske državljane da napuste Libanon, pridruživši se time nizu država koje su ranije pozvale svoje stanovnike da odmah napuste bliskoistočnu zemlju zbog očekivane eskalacije sukoba s Izraelom. Grlić Radman je u utorak u izjavi novinarima u Makarskoj rekao kako ih je u Libanonu 124 te kako su "pozvani na žurni dolazak" u Hrvatsku, odnosno da organiziraju svoje letove komercijalnim linijama. Odlazak hrvatskih državljana iz Libanona koordinira nadležno hrvatsko veleposlanstvo u Kairu.

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Francuska, Kanada, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Japan, Turska i Jordan među državama su koje su već pozvale svoje državljane da napuste Libanon. Međunarodna zajednica očekuje eskalaciju dosad samo sporadičnih prekograničnih sukoba između Izraela i Libanona, nakon što je u Teheranu ubijen politički čelnik Hamasa Ismail Hanija, a u Bejrutu zapovjednik Hezbolaha Fuad Šukr.

RASTU STRAHOVI OD ŠIRENJA RATA

Rastu strahovi da bi Bliski istok mogao upasti u pravi rat nakon obećanja Hezbolaha da će se osvetiti za ubojstvo zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra i Irana da će odgovoriti na prošlotjedno ubojstvo vođe palestinske militantne skupine Hamas u Teheranu. Izvor iz Hezbolaha rekao je Reutersu da “još nije stigao odgovor na atentat na zapovjednika Fuada Šukra”. Hezbolah i izraelska vojska razmjenjivali su vatru posljednjih 10 mjeseci paralelno s ratom u Gazi, s tim da su napadi “milo za drago” uglavnom bili u graničnom području. Prošlog tjedna Izrael je ubio Šukra u napadu na uporište skupine u južnim predgrađima glavnoga grada Libanona Bejruta.

Libanonska oružana skupina Hezbolah izvela je u utorak niz napada bespilotnim letjelicama i raketama na sjeverni Izrael, ali je upozorila da njezina dugoočekivana osveta za izraelsko ubojstvo glavnog zapovjednika prošlog tjedna tek slijedi. Hezbolah je rekao da je lansirao roj napadačkih bespilotnih letjelica na dvije vojne lokacije u blizini Acre u sjevernom Izraelu, te da je također napao izraelsko vojno vozilo na drugoj lokaciji. Izraelska vojska rekla je da je identificirala nekoliko neprijateljskih dronova kako prelaze iz Libanona i da je jednog presrela. Priopćeno je da je nekoliko civila ozlijeđeno južno od obalnog grada Naharije. Reutersova televizijska snimka pokazala je mjesto udara u blizini autobusne postaje na glavnoj cesti izvan grada. U priopćenju je izraelska vojska rekla da su se sirene oglasile oko Acre, ali se pokazalo da je to bila lažna uzbuna. Kažu da su njihove zračne snage napale dva objekta Hezbolaha u južnom Libanonu.