06, October, 2022, Belgrade - A meeting of officials from Serbia, Austria and Hungary on the management of migration processes was held in the Palace of Serbia. Aleksandar Vulin. Photo: Milos Tesic/ATAImages06, oktobar, 2022, Beograd - U Palati Srbija odrzan je sastanak zvanicnika Srbije, Austrije i Madjarske o upravljanju procesima migracija. Photo: Milos Tesic/ATAImages Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Milos Tesic/ATAImages
6.8.2024., 18:10
PROVOKACIJA POTPREDSJEDNIKA SRBIJANSKE VLADE

Aleksandar Vulin Hrvate poistovjetio s ustašama

Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vulin poistovjetio je u utorak Hrvate s ustašama u mjestu Prebilovcima kod Čapljine, kamo je stigao unatoč tome što su mu dan prije vlasti BiH zabranile dolazak helikopterom na manifestaciju posvećenu stradanju Srba u II. svjetskom ratu. "Danas smo se ovdje okupili ne da utječemo na savjest ustaša i ne da ih podsjećamo što su radili, jer oni to dobro znaju", rekao je Vulin u izjavi za medije. "Mi smo ovdje zbog Srba i da se podsjetimo s čime su se suočavali naši preci, da se to ne bi ponovilo ni nama ni budućim generacijama. Ako srpski narod bude jak i jedinstven, to se više nikada neće ponoviti", rekao je Vulin. Prebilovce je nazvao svetim mjestom srpskog naroda.

Prema podacima srpske strane u ljeto 1941. pripadnici ustaških postrojbi pobili su više od 800 civila u selu Prebilovcima kod Čapljine. Na tome je mjestu izgrađena kapelica s imenima svih stradalih. U ponedjeljak navečer ministar vanjskih i europskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković zabranio je dolazak helikoptera kojim je Vulin trebao doputovati kako bi nazočio 83. godišnjici zločina nad srpskim civilima u Prebilovcima. Pojasnio je tu odluku time da je Vulin “dokazani remetilački faktor”. On je svejedno u utorak stigao u Prebilovce, a Konakovićev potez nazvao je ‘’malim nestašlukom koji je trajao jednu noć”.