Bunker St. Pauli

Bunker St. Pauli

1.8.2024., 16:32
MEGAGRAĐEVINA U HAMBURGU

Nacistički bunker sada je hotel i centar za građane

Gdje su nekad stajali topovi, danas su stabla jabuka: transformacija jednog od najvećih njemačkih bunkera u Hamburgu, s novim parkovima i rekreacijskim područjima, otvara novo poglavlje za tu golemu betonsku građevinu iz doba nacizma. Za stanovnike četvrti Sankt Pauli promjena je ponajprije vizualna. Na vrhu nekada sive, kockaste peterokatnice sada su posađena stabla. Oko zgrade je izgrađena rampa za pješake koja posjetitelje vodi do njezina vrha.

U bunkeru je u srpnju otvoren hotel s 134 sobe, a novosti su i prostor koji može primiti dvije tisuće gledatelja te prostorije i vrtne gredice otvorene za lokalna udruženja. "Ideja da se prostor obogati zelenilom bila je s ciljem da se doda nešto pacifistički i pozitivno u tu masovnu građevinu iz vremena nacističke diktature", rekla je Anita Engels, jedna od čelnica udruženja Hilldegarden, odgovornog za projekt. Bunker Sankt Pauli visok je gotovo 40 metara, vanjski zidovi su široki 2,5 metara, a krov je ojačan s 3,5 metara armiranog betona.

Riječ je o jednom od osam "Flaktürmea", kompleksa protuzračne obrane koje je Hitler podizao na području Trećeg Reicha. "Njihova svrha bila je da dometom svojih topova u Berlinu štite administrativnu četvrt, u Hamburgu lučke instalacije, u Beču povijesni centar drag Hitleru", objašnjava povjesničar Michael Foedrowitz. Betonska konstrukcija izdržala je konstantna bombardiranja Hamburga za II. svjetskog rata.