epa10976034 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan addressing members of ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 15 November 2023. EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA
1.8.2024., 19:00
TURSKA NE OPRAŠTA OPERACIJU U GAZI

Blokada suradnje NATO-a i Izraela

Turska je blokirala suradnju između NATO-a i Izraela zbog rata u Gazi, smatrajući da savez ne bi trebao surađivati ​​s Izraelom kao partnerom dok se sukob ne prekine, rekli su izvori upoznati s tijekom događaja. Izrael ima status partnera NATO-a i njegovao je bliske odnose s vojnim savezom i nekim njegovim članicama, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Prije izraelske ofenzive u Gazi, potaknute divljanjem palestinske militantne skupine Hamas 7. listopada, članica NATO-a Turska već je radila na tomu da popravi zategnute odnose s Izraelom. No od tada Ankara žestoko kritizira izraelsku operaciju u Gazi, za koju kaže da je genocid i zaustavila je svu bilateralnu trgovinu. Turska je kritizirala i brojne zapadne saveznike zbog njihove potpore Izraelu. Izvor koji je želio ostati anoniman otkrio je da je Turska stavila veto na sav angažman NATO-a s Izraelom od listopada, uključujući zajedničke sastanke i vježbe, jer izraelski "masakr" nad Palestincima u Gazi smatra kršenjem temeljnih NATO-ovih načela.
Ranije ovog tjedna izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je NATO da izbaci Tursku nakon što je Erdogan zaprijetio ulaskom u Izrael.