Sarajevo, 30.12.2018 - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u nedjelju kako se kroz pokret "Pravda za Davida" vodi "specijalni rat" protiv Republike Srpske te je poručio da ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač neće biti smijenjen ukoliko se ne dokaže njegova konkretna odgovornost za neke propuste. Dodik je ovo kazao na novogodišnjoj konferenciji za novinstvo koju je održao u zgradi vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu pri čemu je istaknuo kako on "nije dužnosnik BiH nego predstavnik RS".foto HINA/ FENA/ Hazim Aljović/ ua

Sarajevo, 30.12.2018 - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u nedjelju kako se kroz pokret "Pravda za Davida" vodi "specijalni rat" protiv Republike Srpske te je poručio da ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač neće biti smijenjen ukoliko se ne dokaže njegova konkretna odgovornost za neke propuste. Dodik je ovo kazao na novogodišnjoj konferenciji za novinstvo koju je održao u zgradi vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu pri čemu je istaknuo kako on "nije dužnosnik BiH nego predstavnik RS". foto HINA/ FENA/ Hazim Aljović/ ua

31.7.2024., 16:11
SENAT SAD-a

Pojačati sankcije Miloradu Dodiku

Sankcije kojima je zbog svoje secesionističke politike izložen čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik imaju učinka, on je sve izoliraniji i sve teže dolazi do novca kojim bi financirao svoju vlast, ocijenio je pomoćnik američkog državnog tajnika James O’Brien.
Kako prenose mediji u BiH, O’Brien je to izjavio svjedočeći pred pododborom za europska pitanja Senata SAD-a gdje je pozvan kako bi izložio ocjenu State Departmenta o stanju na europskom kontinentu. U fokusu je ponovo bio rat u Ukrajini i nastojanja da se zaustavi ruska agresija na tu zemlju. Senatorica Jeanne Shaheen, koja predsjeda pododborom, ocijenila je kako je Zapad našao način odgovoriti na te izazove, a rezultat je vidljivo jačanje partnerstva između SAD-a i europskih država.
“Tijekom protekle četiri godine Europa je doživjela znatne političke, sigurnosne i gospodarske promjene. (Ruski predsjednik Vladimir) Putin je mislio da će njegovi napori da izazove podjele unutar Europe i izgradi njezino oslanjanje na rusku naftu i plin spriječiti ujedinjeni, koordinirani odgovor na ilegalnu invaziju na Ukrajinu. Umjesto toga (invazija) preokrenula je europsku politiku prema Rusiji... Danas je transatlantski savez jači nego ikada dosad”, kazala je Shaheen. Upozorila je ipak kako rezultati nekih od izbora na europskom tlu pozivaju na oprez jer su omogućili jačanje krajnje desnih političkih opcija koje se protive nastavku odlučnog odgovora Rusiji.
Shaheen nije birala riječi kada je govorila o Putinu, ali i o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koje je nazvala “diktatorima” i istaknula je i kako zemlje zapadnog Balkana trebaju pomoć SAD-a i europskih saveznika kako bi ostvarile cilj pridruživanja euroatlantskim integracijama. U dijelu rasprave koji nije bio dostupan online, no čiji sadržaj prenose lokalni mediji u BiH, Shaheen je iskazala zabrinutost stanjem u BiH uz konstataciju kako sankcije koje je SAD uveo protiv Dodika možda nemaju dostatni učinak. No O’Brien se s tim nije suglasio kazavši kako je jasno da pritisak na Dodika djeluje i da je on sve izoliraniji.