epa10921978 President of the Republika Srpska entity, Milorad Dodik (C) gives a statement to journalists, after leaving the State Court of Bosnia and Herzegovina, in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 16 October 2023. Dodik was supposed to plead in court whether he was guilty of disobeying the decision of the High Representative in Bosnia and Herzegovina, Christian Schmidt. EPA/FEHIM DEMIR
EPA
30.7.2024., 19:33
LJUTNJA ZBOG AMERIČKE KAMPANJE

Dodik kaže da je američki veleposlanik podmićen i da ga želi ubiti

Nakon što američko veleposlanstvo tjednima u medijima pita gdje je novac koji vlasti RS prikupljaju stalnim zaduživanjem, čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u utorak je optužio veleposlanika da priprema njegovo ubojstvo, a uz to je tvrdio kako on prima mito iako, sam priznaje, za to nema nikakve dokaze.
Dodik je već godinama u verbalnom sukobu sa svim američkim veleposlanicima u BiH, a sve je eskaliralo u protekle tri godine otkad je na toj poziciji Michael Murphy i SAD zaoštrava režim sankcija prema političkom vrhu Republike Srpske. Sada su pod sankcijama ne samo Dodik nego i svi njegovi politički suradnici uključujući sve čelnike RS-a i članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović. Pod kaznenim mjerama američkog Ministarstva financija su i Dodikov sin i kći, a na popis je dodana i povezana struktura tvrtki iz kojih se izvlačio novac za financiranje Dodika i njegove politike. Svima su zatvoreni bankovni računi i ugašene kartice.
Dodik veleposlanika Murphyja smatra izravnim krivcem za mjere kojima je izložen. Ranije je Dodik izjavio kako se nada pobjedi Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u i vjeruje kako će to pridonijeti promjeni politike Washingtona prema BiH, odnosno donijeti "više razumijevanja" za stajališta RS-a.