epa11504711 Venezuelan leaders and residents attend a Venezuelan Community Rally 'Bring Change in Venezuela on their Election Day' in Miami, Florida, USA, 28 July 2024. Venezuelan nationals living in Miami-Dade gathered to rally for change and fight for fair and free elections in Venezuela and to call for an end to the Maduro regime. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
EPA
29.7.2024., 16:22
VENEZUELA: PREDSJEDNIČKI IZBORI

Maduro i oporba svojataju pobjedu na izborima

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro i njegov oporbeni suparnik Edmundo Gonzalez tvrde da su odnijeli pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon glasanja obilježenog optužbama za podle taktike i izoliranim nasilnim incidentima.

Nacionalno izborno povjerenstvo (CNE) priopćilo je da je nakon prebrojenih oko 80 posto glasova Maduro osvojio treći mandat s 51 posto glasova, a Gonzalez 44 posto glasova, iako su izlazne ankete govorile da je Gonzales siguran pobjednik. Usprkos objavi CNE-a, oporba je priopćila da "ima razlog za slavlje" i pozvala pristaše da nastave pomno motriti prebrojavanje glasova. Maduro je pak rekao da je njegov reizbor trijumf mira i stabilnosti te ustvrdio da je izborni sistem Venezuele transparentan.

Čelnica oporbe Maria Corina Machado rekla je da je Gonzalez osvojio 70 posto glasova te da su izborne ankete i brzo prebrojavanje glasova pokazali njegovu uvjerljivu pobjedu. Gonzalez je istaknuo da ne poziva pristaše da izađu na ulice, niti da rade nerede, dodavši da se "rezultati ne mogu sakriti". Američki Edison Research prognozirao je u izlaznoj anketi 65 posto glasova za Gonzaleza i 31 posto za Madura. Anketa venezuelske tvrtke Meganalisis predviđala je aktualnom predsjedniku samo 14 posto glasova i 65 posto glasova kandidatu oporbe. Međunarodna zajednica pozvala je na transparentnost u prebrojavanju glasova.