epa11470557 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (C) stands with US President Joe Biden (L) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg (R) during the welcome ceremony for NATO's 2024 annual meeting in Washington, DC, USA, 10 July 2024. The 75th Anniversary NATO Summit is taking place in Washington, DC, from 09 to 11 July 2024 and NATO members are using the gathering as an opportunity to project their ongoing support for Ukraine as the country continues to fend off Russian aggression. EPA/JIM LO SCALZO

Joe Biden,Tayyip Erdogan i Jens Stoltenberg

EPA
29.7.2024., 23:04
REAKCIJA NA IZJAVU ERDOGANA

Izraelski šef diplomacije pozvao NATO da izbaci Tursku iz saveza

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je u ponedjeljak NATO da izbaci Tursku iz saveza, nakon sporne izjave njezina predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"U svjetlu opasne retorike turskog predsjednika Erdogana i prijetnje da će napasti Izrael, ministar vanjskih poslova Israel Katz naložio je diplomatima... da hitno stupe u kontakt sa svim članicama NATO-a, pozivajući na osudu Turske i zahtijevajući njezino izbacivanje iz saveza", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Erdogan je u nedjelju izjavio da bi Turska mogla ući u Izrael kako bi pomogla Palestincima kao što je svojedobno napravila u Libiji i u Gorskom Karabahu.

 

"Moramo biti vrlo jaki kako Izrael (u) Palestini ne bi mogao raditi to što trenutno radi (...)", rekao je turski predsjednik na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru.

"Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima", izjavio je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu, a predstavnici njegove stranke nisu odgovorili na upit o pojedinostima njegove izjave.