epa10625026 Turkish President Recep Tayyip Erdogan greets his supporters during his election campaign rally at Beyoglu district in Istanbul, Turkey, 13 May 2023. Turkey will hold its general election on 14 May 2023 with a two-round system to elect its president, while parliamentary elections will be held simultaneously. EPA/TOLGA BOZOGLU
EPA
29.7.2024., 09:19
TURSKI PREDSJEDNIK

Erdogan: Turska bi mogla ući u Izrael i pomoći Palestincima

Turska bi mogla ući u Izrael kako bi pomogla Palestincima kao što je svojedobno napravila u Libiji i u Nagorno Karabahu, izjavio je u nedjelju predsjednik Tayyip Erdogan.

"Moramo biti vrlo jaki kako Izrael (u) Palestini ne bi mogao raditi to što trenutno radi (...)", rekao je turski predsjednik na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru, hvaleći rezultate industrije oružja.

"Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima", izjavio je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu, a predstavnici njegove stranke nisu odgovorili na upit o pojedinostima njegove izjave.  

Izrael je nije odmah komentirao. 

Godine 2020. Ankara je u Libiju poslala vojnike i vojnu opremu kako bi podržala Libijsku vladu nacionalnog jedinstva i njezinog čelnika Abdulhamida al-Dbeibaha.

Prošle godine Turska je opovrgnula izravnu upletenost u azerbajdžansku vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, ali je naglasila da podupire bliskog saveznika "svim sredstvima", uključujući obuku i modernizaciju vojske, podsjeća Reuters.