epa11496932 French military personnel patrol outside Gare du Nord station in Paris, France, 26 July 2024. France's high speed rail network TGV was severely disrupted on 26 July following a 'massive attack', according to train operator SNCF, just hours before the opening ceremony of the Paris 2024 Olympic games. French Transport Minister Patrice Vergriete condemned 'these criminal actions' saying that they would 'seriously disrupt traffic' until this weekend. Around 800,000 passengers are expected to be affected over the weekend. EPA/RITCHIE B. TONGO
EPA
26.7.2024., 18:05
KAKO IZBJEĆI SIGURNOSNI KAOS?

Pariz pod opsadom: Sigurnosne snage na testu i prije samog otvaranja OI-ja

Francuska je, uživajući u činjenici da je ponovno domaćin Olimpijskih igara, suočena s velikim sigurnosnim izazovima koji će trajati sve vrijeme natjecanja.

Samo za ekstravagantnu ceremoniju otvorenja igara u srcu Pariza, duž rijeke Seine, njezinih obala i okolnih spomenika, angažirano je oko 45.000 policajaca, 10.000 vojnika i 2000 privatnih zaštitara, objavio je Reuters. Olimpijske igre održavaju se u vrijeme velikih sigurnosnih rizika, u doba pojačanih geopolitičkih napetosti. Desetci svjetskih čelnika su u Parizu, a štite ih i snajperisti na krovovima. Korito Seine prečišćeno je zbog bombi, a zračni prostor Pariza zatvoren.

Od Olimpijskih igara u Pekingu 2022. izbili su ratovi u Ukrajini i Gazi. Francuska je na najvišoj razini sigurnosti, iako su dužnosnici ponovili da nema posebne prijetnje ceremoniji otvorenja ili samim igrama. Kao dio opsežne sigurnosne operacije vlasti su na temelju zakona o borbi protiv terorizma stavile 155 osoba pod mjere nadzora koje strogo ograničavaju njihovo kretanje. Izraelske natjecatelje prate elitne taktičke postrojbe i oni imaju 24-satnu zaštitu tijekom igara. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz upozorio je na moguće napade skupina pod pokroviteljstvom Irana na izraelske sportaše. "Imamo procjene što se tiče potencijalne prijetnje koju predstavljaju iranski teroristički posrednici i druge terorističke organizacije kojima su cilj napadi na članove izraelskog izaslanstva i izraelskih turista tijekom Olimpijade", napisao je Katz u pismu svome francuskom kolegi Stephaneu Sejourneu. U skupine s terorističkom pozadinom povezane s Iranom spadaju palestinski islamistički Hamas i libanonski Hezbolah.

epa11495643 Police officers stand guard on closed street Place de la Concorde prior to opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games, in Paris, France, 25 July 2024. The opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games will begin on 26 July with a nautical parade on the Seine river and end on the protocol stage in front of the Eiffel Tower. EPA/MARTIN DIVISEK
EPA

Da ozbiljnih razloga za najviši stupanj pripravnosti ima potvrdilo se u noći na petak jer su vandali napali francusku mrežu brzih vlakova TGV nizom koordiniranih akcija koje su izazvale velike poremećaje na nekim od najprometnijih željezničkih linija. Državni željeznički operater rekao je da su piromani zapalili instalacije duž pruga koje povezuju Pariz sa zapadom, sjeverom i istokom zemlje i da će promet biti ozbiljno prekinut tijekom vikenda. "Bili smo žrtva nekoliko vandalskih djela na atlantskim, sjevernim i istočnim brzim prugama. Požari su namjerno podmetnuti kako bi oštetili instalacije", ističu. Ministrica sporta Amelie Oudea-Castera osudila je vandalizam, rekavši da je to zastrašujuće. "Napadati Igre znači napadati Francusku", istaknula je. "Osamsto tisuća ljudi bit će pogođeno otkazivanjem vlakova zbog podmetanja požara", objavila je željeznička kompanija SNCF. Ministar prometa Patrice Vergriete objavio je da je pogođen svaki drugi vlak prema istoku i sjeveru te svaki četvrti brzi vlak u smjeru Bordeauxa. Nekoliko Eurostarovih vlakova za Pariz otkazano je, a drugi su preusmjereni.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako se plaši da će se Francuska suočiti s dva problema koja su financirana iz iste točke. S jedne strane je, kaže, Putinovoj Rusiji silno važno da se napravi što više problema Francuskoj u organizaciji Olimpijskih igara - kao oblik retribucije i kazne zbog isključivanja ruskih reprezentacija i sportaša pojedinačno s Igara. Očito je, kaže, da agenturna mreža Rusije radi probleme gdje god može i koliko god može, a rade to također i zato da bi se pokazala navodna nesposobnost "kolektivnog Zapada". "S druge bi se strane u stvaranju problema Francuska mogla suočiti s diverzijama tipa 'žutih prsluka', koje smo upoznali od prije nekoliko godina, što je bilo vezano uz Marine Le Pen i njezin populizam", rekao nam je.

Kaže kako je to posredno ili neposredno financirano, ili bar djelomice financirano, od Putinova režima. To drži pokušajem stvaranja i produbljivanja političke nestabilnosti u Francuskoj. "Očito je da se francuske sigurnosne službe suočavaju s golemim izazovom, a može se pretpostaviti da u tom odgovoru na takve izazove imaju snažnu podršku zapadnih saveznika", ističe.

Na pitanje očekuje li da će tijekom Olimpijskih igara u Parizu biti zabilježeno još problema takvog tipa, rekao nam je: "Bojim se da hoće. Pitanje je samo do koje mjere će odgovor francuskih sigurnosnih službi biti efikasan i do koje će mjere diverzije i opstrukcije uspjeti spriječiti prije nego što se dogode. Nažalost, mi ćemo tek sada osjetiti u kojoj smo mjeri izloženi patološkom utjecaju ruskog totalitarnog režima", zaključuje Gjenero.