epa11490669 (FILE) - US President Joe Biden greets from his car as he leaves Elysee palace after a joint statement with France's President Macron (not pictured) in Paris, France, 08 June 2024 (reissued 21 July 2024). Joe Biden on 21 July announced he would not seek re-election in November 2024. "While it has been my intention to seek reelection, I believe it is in the best interest of my party and the country for me to stand down and to focus solely on fulfilling my duties as President for the remainder of my term", Biden announced on his X (formerly Twitter) account. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA
22.7.2024., 20:25
Poziv na odstupanje s dužnosti

Republikanci smatraju da bi Biden trebao dati ostavku

Brojni republikanski dužnosnici pozvali su predsjednika Joea Bidena da odstupi s dužnosti nakon što se povukao iz izborne utrke, rekavši da nespremnost da nastavi kampanju otvara pitanje njegove sposobnosti da upravlja zemljom. Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Mike Johnson, senator J. D. Vance, kojeg je republikanski kandidat Donald Trump izabrao za svog potpredsjednika na izborima 5. studenoga, te drugi zastupnici pozvali su 81-godišnjeg aktualnog predsjednika da da ostavku. Biden je u svojoj izjavi ustrajao da će dovršiti mandat koji istječe 20. siječnja 2025., a njegovi demokrati su pozive repubikanaca nazvali “smiješnima”. “Ako se Joe Biden ne može natjecati za predsjednika, ne može ni biti predsjednik. Mora odmah dati ostavku. Ne može se čekati 5. studenoga”, rekao je Johnson. Vance je tvitao: “Ako Joe Biden prekida kampanju za reizbor, kako može opravdati to da ostaje predsjednik.” Neki republikanci, uključujući senatora Markwaynea Mullina, zatražili su od Bidenova kabineta da ga smijeni na temelju 25. amandmana američkog ustava. Malo je vjerojatno da će vlada, čije je članove izabrao Biden, to i učiniti.

Svjetski čelnici su, pak, pohvalili Bideonovu odluku da odustane od kandidature za još četiri godine u Bijeloj kući. Njemački kancelar Olaf Scholz na platformi X napisao je da je Biden “postignuo puno: za svoju državu, za Europu, za svijet”. “Zahvaljujući njemu transatlantska suradnja je bliska, NATO je snažan, a SAD nam je dobar i pouzdan partner. Njegova odluka da se ne kandidira opet zaslužuje priznanje”, objavio je Scholz. Novi britanski laburistički premijer Keir Starmer na istoj je platformi napisao da “poštuje Bidenovu odluku te da se raduje daljnjoj suradnji tijekom ostatka njegova mandata”.

“Znam da je, kako je činio tijekom cijele iznimne karijere, predsjednik Biden svoju odluku donio na temelju onog što vjeruje da je najbolje za američki narod”, dodao je Starmer.