epa11486988 People walk at the site of Russian rocket strike in the city of Chuhuiv in the Kharkiv region, northeastern Ukraine, 19 July 2024. At least nine people were injured, including one child, after a Russian rocket hit Chuhuiv according to the head of the Kharkiv Military Administration Oleg Synegubov. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/SERGEY KOZLOV
EPA
21.7.2024., 20:35
ZELENSKI TRAŽI DALEKOMETNO ORUŽJE

Rusija zauzima nove dijelove istočne Ukrajine

Ruski vojnici zauzeli su cijeli grad Krasnohorivku, zapadno od grada Donecka, što je nastavak napredovanja u istočnoj Ukrajini, objavio je ruski TASS.

Grad, smješten oko 25 kilometara zapadno od Donecka, koji je pod okupacijom Rusa, u ruskim je rukama, izuzev nekoliko ulica, objavili su pozivajući se na vojna izvješća. Navode da su se ukrajinske snage predale, te su zarobljene. U gradu je još bilo puno civila, a neki od njih odvedeni su u druge dijelove regije koje je okupirala Rusija. Ruske snage izvještavaju posljednjih tjedana o postupnom napredovanju u regiji. Vojni kanal Deep State, koji se smatra bliskim ukrajinskoj vladi, potvrdio je napredak na aplikaciji Telegram. Selo Prohres, sjeverozapadno od Donecka, palo je u ruke ruskih snaga nakon otprilike tri mjeseca borbe, navodi vojni kanal. Nema službene potvrde o teritorijalnim gubitcima s ukrajinske strane. Otprilike petina teritorija Ukrajine je pod kontrolom Rusije.

Ukrajini je potrebno oružje dugog dometa kako bi zaštitila svoje gradove i vojnike na prvoj crti od ruskih bombi i bespilotnih letjelica, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon velikog noćnog napada dronovima i projektilima na Kijev. Rusija je u noći na nedjelju pokrenula peti napad bespilotnim letjelicama na glavni grad Ukrajine u dva tjedna, pri čemu su ukrajinski sustavi protuzračne obrane uništili sve projektile prije nego što su stigli do glavnog grada, priopćili su Ukrajinci. Ukrajinske zračne snage objavile su da su njihovi sustavi protuzračne obrane uništili 35 od 39 dronova i dvije krstareće rakete koje je lansirala Rusija. Projektilima je, kažu, gađano deset ukrajinskih regija.

“Nije odmah bilo jasno koliko je dronova lansirano na Kijev. Nema žrtava niti je prijavljena velika šteta", rekao je Serhij Popko, čelnik vojne uprave ukrajinske prijestolnice. "Samo ove noći ruska vojska je protiv Ukrajine upotrijebila gotovo 40 Šaheda. Ono što je važno, većinu su oborili naši branitelji neba", rekao je Zelenski govoreći o bespilotnim letjelicama. Ističe da je nužno uništiti ruske bombardere u zračnim bazama kako bi se zaštitilo Ukrajinu od zračnih napada. "Dalekometno oružje trebalo bi biti pošten odgovor na ruski teror. Svi koji nas podržavaju u tome podržavaju obranu od terora", istaknuo je.

Zelenski je u petak u Londonu obnovio poziv zapadnim saveznicima da dopuste dalekometne udare na Rusiju, rekavši da Britanija treba pokušati uvjeriti svoje partnere da uklone ograničenja upotrebe takvog oružja. Članice NATO-a zauzele su različite pristupe tomu kako se Ukrajina smije koristiti oružjem koje doniraju. Neki su jasno dali do znanja da ih može upotrijebiti za napade na ciljeve u Rusiji, a SAD je dopustio da se njihovo oružje koristi samo u pograničnom području protiv ciljeva koji podržavaju ruske vojne operacije u Ukrajini.