epa11486793 Republican presidential nominee Donald J. Trump (C-L) stands with his wife Melania (C-R) after speaking on the final day of the Republican National Convention (RNC) at Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, USA, 18 July 2024. The convention comes days after a 20-year-old Pennsylvania man attempted to assassinate former president and current Republican presidential nominee Donald Trump. The 2024 Republican National Convention is being held from 15 to 18 July, in which delegates of the United States' Republican Party select the party's nominees for president and vice president in the 2024 United States presidential election. EPA/JUSTIN LANE
EPA
20.7.2024., 09:02
TRUMP PRIHVATIO NOMINACIJU

Ugrožen model ravnoteže, sva vlast bi mogla biti u rukama republikanaca

Donald Trump prihvatio je republikansku predsjedničku nominaciju pred oduševljenim tisućama ljudi u publici na Nacionalnoj konvenciji republikanaca u Milwaukeeju, u svom prvom govoru nakon pokušaja atentata.

Na konvenciji se pojavio i novi modni trend - brojni sudionici nosili su lažne zavoje za uho kao simbol potpore Trumpu. "Solidarizirali smo se s njim zbog rane, samo želimo da zna koliko ga volimo", rekla je delegatkinja iz Arizone Susan Ellsworth. "Kandidiram se da budem predsjednik cijele Amerike, a ne pola Amerike, jer nema pobjede u pobjedi za pola Amerike", rekao je. Trump je opisao i kako je za dlaku preživio pokušaj ubojstva, rekavši oduševljenoj publici da je bio tamo samo "milošću svemogućeg Boga", dodavši: "Bog je bio na mojoj strani."

Bivši predsjednik imao je neuobičajeno pomirljiv ton u uvodnim trenutcima govora, kada je formalno prihvatio predsjedničku nominaciju stranke. Ali brzo se okrenuo uhodanim napadima na Bidenovu administraciju, za koju je rekao da "uništava" zemlju. Tvrdio je, bez dokaza, da su njegove kaznene optužnice dio demokratske urote, upozorio da će Biden pokrenuti "treći svjetski rat" i opisao "invaziju" migranata preko južne granice. Kao što je činio cijele svoje političke karijere, Trump je tvrdio da samo on može spasiti sve manju naciju od sigurne propasti. U govoru je sugerirao da bi SAD mogao izgraditi raketni obrambeni sustav Željeznu kupolu nad cijelom zemljom, sličan onom koji ima Izrael. "Obnovit ćemo našu vojsku i izgraditi obrambeni sustav od projektila, Željeznu kupolu, kako bismo osigurali da ni jedan neprijatelj ne može napasti našu domovinu, a ta velika Željezna kupola bit će napravljena u SAD-u", rekao je Trump. Obećao je suzbiti inflaciju, okončati ilegalne migracije i, kako je rekao, "zaustaviti ratove koji nikad ne bi bili pokrenuti da sam ja bio u Bijeloj kući".

SKOK GRINDRA

Zabilježen je velik porast u upotrebi aplikacije Grindr u vrijeme Republikanske nacionalne konvencije u Millwaukeeju, piše Yahoo News. Na tom području je, prema pisanju američkih medija, zabilježen golem porast novog broja korisnika. Prvog dana konvencije The Halfway Post na Twitteru je objavio: “Izvršni direktor gej-aplikacije za upoznavanje Grindr kaže da je Republikanska nacionalna konvencija u osnovi Grindr Super Bowl.” Grindr je LGBTQ+ verzija poznate aplikacije za upoznavanje Tinder. Ta aplikacija funkcionira tako da korisnik prvo kreira profil, a na osnovi unesenih preferencija svakom korisniku budu predloženi korisnici s kojima bi mogao “kliknuti”. Također, koristi se lokacija svakog korisnika te se pokazuju korisnici koji su u blizini. Inače, Republikanska stranka ima konzervativnije stavove o pravima LGBTQ+ zajednice.

Kako ocjenjuje politički analitičar Davor Gjenero, u SAD-u je proces sada krenuo u smjeru da bi se sva vlast mogla naći u rukama jedne stranke, frakcije ili osobe. "Naime, vrlo je vjerojatna Trumpova pobjeda, pogotovo u uvjetima kada demokrati nemaju uvjerljivog kandidata. U situaciji kada je pod republikanskim predsjednicima uspostavljena većina u Vrhovnom sudu i kad je izvjesno da većina ne samo što neće biti uspostavljena kada je riječ o izvršnoj vlasti nego i, vjerojatno, kada je riječ o zakonodavnoj, odnosno predstavničkoj vlasti, vrlo je vjerojatno da će republikanci ovladati većinom u oba doma Kongresa, u tom slučaju američki model 'checks and balances' (sustav kočnica i ravnoteža) dolazi u pitanje - vlast se koncentrira u jednim rukama i otvara se mogućnost za vrlo ozbiljnu promjenu američkog političkog sustava. Dodajmo tome vrlo duboke podjele u društvu, kao i to da Amerika više ne funkcionira kao homogena zajednica u kojoj većinski sustav i dvostranačje daju optimalne rezultate, nego da sve više funkcionira kao podijeljena zajednica u kojoj dvostranačje i većinski sustav zapravo produbljuju sukobe. Dakle, čini mi se da američki politički sustav s ovom kampanjom ulazi u razdoblje velikih izazova", rekao nam je Gjenero.

Bude li rasplet doista takav, to je, prema njegovim riječima, samo trenutak kada mehanizmi koji su dizajnirani za zaštitu pluralizma prestaju djelovati i zaoštravaju se unutarnji sukobi.