epa08847445 An operator at the Becton Dickinson company plant in Fraga (Huesca) inspects vaccine injection devices manufactured to administer the coronavirus vaccine, in Fraga, Huesca, Spain, 28 November 2020. The Becton Dickinson (BD) plant in the Aragones town has already manufactured more than 400 million syringes for the vaccination process. EPA/Javier Cebollada
EPA
18.7.2024., 10:15
PREDIZBORNI UDARAC ZA URSULU VON DER LEYEN

Sud EU-a: Nabava cjepiva nije bila dovoljno transparentna

Dan uoči odluke Europskog parlamenta o tome hoće li Ursula von der Leyen voditi Europsku komisiju sljedećih pet godina Sud Europske unije nanio joj je ozbiljan udarac presudom po kojoj Europska komisija nije bila dovoljno transparentna u nabavi cjepiva protiv COVID-19. Vjetar je to u leđa desnim političkim opcijama čiji zastupnici upravo na ovom slučaju aktualnu šeficu Komisije žele eliminirati iz igre kao nevjerodostojnu i nepoželjnu kandidatkinju za to mjesto.

Sud u Luxemburgu presudio je i protiv molbe Europske komisije da dio ugovora o nabavi cjepiva ostane tajan, što znači da bi javnost mogla dobiti uvid u detalje oko sklapanja posla teškog više milijardi eura. Dio europarlamentaraca i građana EU-a zatražio je, pozivajući se na zakone o slobodi informacija, da Komisija objavi ugovore o nabavi cjepiva. Objavljena je, međutim, samo cenzurirana verzija, zbog čega je i pokrenut sudski proces.

Ova je presuda krajnje nepovoljna za Ursulu von der Leyen, čiji su postupci tijekom nabave cjepiva protiv COVID-a pod povećalom javnosti, osobito zbog odbijanja Komisije da objavi poruke koje je von der Leyen razmjenjivala sa šefom Pfizera, Albertom Bourlom. Kako joj treba podrška većine zastupnika u nikad desnijem sastavu Europskog parlamenta, ovakva presuda mogla bi joj dodatno otežati osvajanje novog mandata na čelu EK-a.

Europska unija naručila je oko 1,5 milijardi doza cjepiva protiv COVID-19, a krajem prošle godine mediji su objavili kako je najmanje 215 milijuna doza cjepiva nabavljenih za europske građane uništeno. To je porezne obveznike stajalo najmanje četiri milijarde eura. Sumnja se da su aktualna predsjednica EK-a i predsjednik uprave Pfizera direktno SMS-ovima dogovorili dodatak ugovoru o nabavi cjepiva vrijedan 1,8 milijardi eura.

Sud EU-a u srijedu je ustvrdio da Komisija nije pružila adekvatan razlog za cenzuru dijelova ugovora. Primjerice, "zacrnjeni" su dijelovi ugovora koji se tiču odšteta farmaceutskih tvrtki u slučaju neispravnosti cjepiva. EK ima dva mjeseca i deset dana za žalbu na ovakvu presudu. Iz Komisije su poručili da presudu primaju na znanje, te će u idućem razdoblju pažljivo proučiti njezin sadržaj i posljedice.

“Komisija općenito odobrava najširi mogući javni pristup dokumentima, u skladu s načelima otvorenosti i transparentnosti. U tim je slučajevima Komisija morala postići tešku ravnotežu između prava javnosti na informiranje, uključujući zastupnike u Europskom parlamentu, i pravnih zahtjeva koji proizlaze iz samih ugovora o cjepivu protiv COVID-19, što je moglo dovesti do zahtjeva za naknadu štete na trošak poreznih obveznika", poručili su u srijedu iz Komisije i primijetili da je Sud "često u prošlosti prepoznao potrebu za zaštitom poslovnih interesa ugovornog partnera". Ističu i kako je Komisija Europskom parlamentu dostavila potpune informacije o ugovorima o cjepivu protiv COVID-19. Isto tako, navode i kako su presude Općeg suda u pogledu većine zahtjeva u skladu s odlukama Komisije. "Sud priznaje da zaštita komercijalnog interesa obuhvaća odredbe ugovora koje se odnose na: a) lokaciju proizvodnih pogona; b) odredbe o pravima intelektualnog vlasništva; c) odredbe o predujmovima; d) pristup rokovima isporuke. Opći sud potvrdio je da je Komisija imala pravo omogućiti samo djelomičan pristup. Samo je djelomično prihvatio tužbu u dvije točke. Presudio je da je Komisija trebala pružiti dodatna objašnjenja kako bi opravdala odbijanje pristupa određenim odredbama ugovora te da je Komisija trebala dostaviti osobne podatke članova pregovaračkih timova koji se sastoje od predstavnika država članica i dužnosnika Komisije", navodi se u priopćenju Europske komisije.