epa11484847 Outgoing European Commission President and candidate for re-election Ursula von der Leyen delivers a speech during a plenary session of the European Parliament in Strasbourg, France, 18 July 2024. MEPs will vote on Von der Leyen's nomination for Commission President on 18 July. If she is elected, she will serve as European Commission President for the next five years. If she does not get the required majority, the European Council will have to propose a new candidate within one month. EPA/RONALD WITTEK
EPA
18.7.2024., 22:19
URSULA VON DER LEYEN DOBILA POTPORU ZA JOŠ JEDAN MANDAT

Europa ne može kontrolirati diktatore, ali može očuvati svoju demokraciju

Naglasak na sigurnosti: Predsjednica Komisije pozvala je i na formiranje europske obrambene unije

Ursula von der Leyen u četvrtak je dobila potporu Europskog parlamenta za još jedan mandat na čelu Europske komisije iako je presuda Suda EU-a dan ranije u pitanje dovela podršku dovoljnog broja eurozastupnika.

Aktualna čelnica izvršnog tijela EU-a dobila je 401 glas u prvom krugu tajnog glasanja na plenarnoj sjednici novog saziva parlamenta u Strasbourgu. Bilo joj je potrebno 360 glasova od 719 zastupnika koji su aktivirali mandat. Europski će parlament u 10. sazivu imati 720 zastupnika. U četvrtak je glasalo 707 zastupnika, a 284 je bilo protiv imenovanja njemačke pučanke na čelo Komisije.

Potpora Zelenih

Na putu prema novom mandatu od pet godina von der Leyen uspješno je prošla prvu stepenicu krajem lipnja, kada je dobila potporu Europskog vijeća, te joj je preostalo da pridobije natpolovičnu većinu zastupnika.

SNAŽNA POLARIZACIJA U PARLAMENTU

Rasprava nakon govora Ursule von der Leyen pokazala je snažnu polarizaciju i napetost u odnosima s desnim klubovima što će vladati ovim sazivom Europskog parlamenta idućih pet godina. Von der Leyen u svom je obraćanju naglasak stavila na sigurnost i konkurentnost kontinenta. U više prilika govorila je o “demokratskim snagama” suprotstavljenim demagozima, ekstremistima i populistima, a to su činili i predstavnici političkih grupacija u reakcijama na njezino obraćanje. Manfred Weber izrazio je podršku novom mandatu Ursule von der Leyen i pozvao zastupnike da glasaju za nju. Iratxe Garcia Perez, predsjednica socijalista i demokrata, rekla je kako u novom sazivu ima onih koji žele “povratak Europi nacija” koja je, pokazuje povijest, rezultirala krvoprolićem. Španjolka je najavila da će njezina grupacija biti “brana krajnjoj desnici diljem Europe”. Nakon nje govorio je 28-godišnji Jordan Bardella, čelnik francuskog desnog Nacionalnog okupljanja i predstavnik nove grupacije Patriota za Europu. On smatra da su europski izbori u lipnju osnažili patriotske snage diljem kontinenta, što pokazuje da Europljani žele čuvati svoj identitet i demokraciju, da se protive ekološkim kaznama koje štete poljoprivredi te da ne žele više birokracije te da žele snažniju zaštitu granica. “Europljani žele ostati vjerni sebi”, kazao je Bardella i pozvao kolege zastupnike da ne omoguće drugi mandat von der Leyen. Valerie Hayer iz tabora predsjednika Emmanuela Macrona, govoreći u ime europskih liberala, tvrdila je suprotno od svog sunarodnjaka – Europljani su na izborima većinom odabrali centriste i “proeuropsku većinu”. “To nije dobra vijest za one koji to žele prikazati drukčije”, kazala je. Francuskinja je, između ostalog, pozvala na uvrštavanje prava na pobačaj u Povelju Europske unije o temeljnim pravima. Njezin govor uzvicima je prekinula rumunjska zastupnica Diana Iovanovici Sosoaca, zbog čega je predsjednica EP-a Roberta Metsola morala pozvati na njezino uklanjanje iz dvorane.

S obzirom na to da grupacije centra u EP-u raspolažu dovoljnim brojem glasova, očekivalo se da će von der Leyen dobiti natpolovičnu potporu i uz određeni postotak onih koji ne glasaju u skladu s većinom u svojim skupinama. Moguću podršku njemačkoj demokršćanki nisu isključivali ni Zeleni, koji imaju 53 zastupnika, ni desni Europski konzervativci i reformisti (ECR), sa 78 zastupnika. Zeleni su, prema izvješćima medija, na kraju odlučili podržati von der Leyen.

No presuda Suda EU-a od srijede, prema kojoj njezina Komisija nije bila dovoljno transparentna u nabavi cjepiva tijekom pandemije COVID-19, njezin je izbor učinila neizvjesnijim. Europarlamentarci i građani, pozivajući se na zakone o slobodi informacija, zatražili su od Komisije da objavi ugovore o nabavi cjepiva, no izvršno tijelo EU-a objavilo je samo cenzuriranu verziju, zbog čega je pokrenut proces na sudu. Opći sud EU-a presudio je da Komisija nije pružila adekvatan razlog za cenzuru dijelova ugovora tako što je "zacrnila" dijelove ugovora koji se tiču odšteta farmaceutskih tvrtki u slučaju neispravnosti cjepiva.

Von der Leyen je, međutim, očito pomogla činjenica da bi u slučaju da ne bude izabrana u institucijama EU-a nastala kaotična situacija, osim mađarskog predsjedanja koje već izaziva sporove. U slučaju da nije dobila potporu parlamenta, Europsko bi vijeće u roku od mjesec dana trebalo imenovati novog kandidata, samit europskih čelnika morao bi se održati usred ljeta, a nije jednostavno doći ni do novog kandidata koji bi mogao dobiti kvalificiranu većinu u Europskom vijeću i natpolovičnu u parlamentu.

epa11484864 Outgoing European Commission President and candidate for re-election Ursula von der Leyen delivers a speech during a plenary session of the European Parliament in Strasbourg, France, 18 July 2024. MEPs will vote on Von der Leyen's nomination for Commission President on 18 July. If she is elected, she will serve as European Commission President for the next five years. If she does not get the required majority, the European Council will have to propose a new candidate within one month. EPA/RONALD WITTEK
EPA

U svom govoru u Europskom parlamentu, uoči glasanja o njezinu drugom mandatu na toj funkciji, Ursula von der Leyen najviše je govorila o sigurnosti i konkurentnosti kontinenta. U svom obraćanju rekla je kako je pred Europom izbor "želi li biti oblikovana događajima i svijetom oko nje ili će se ujediniti i sama graditi svoju budućnost".

“Europa ne može kontrolirati diktatore i demagoge diljem svijeta, ali može odabrati očuvati svoju demokraciju", rekla je von der Leyen u govoru o "demokratskim snagama" suprotstavljenim demagozima i populistima.

Naglasak na sigurnosti

Von der Leyen u svom prijedlogu programa najavila je "Komisiju investicija". Na prvoj plenarnoj sjednici 10. saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu naglasila je da europska konkurentnost treba "veliki poticaj" te da je potrebno manje birokracije i "mikroupravljanja" kako bi se poslovanje olakšalo. Najavila je nastavak zelene tranzicije EU-a prema čistim energentima, poput vodika, i politika zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Drugi naglasak stavila je na sigurnost kontinenta, pozivajući na formiranje europske obrambene unije. Kazala je kako europske države premalo ulažu u svoju obranu te kako pritom njihova sigurnost previše ovisi o drugima, misleći pritom na Sjedinjene Države.

PROŠIRENJE UZ INDIVIDUALNE ZASLUGE

“Krvoproliće u Gazi mora stati odmah”, izjavila je von der Leyen u EP-u i najavila snažniju financijsku pomoć “učinkovitoj” Palestinskoj Samoupravi. “Previše djece, žena i civila izgubilo je život u izraelskom odgovoru na teror Hamasa”, rekla je i pozvala na održiv mirovni sporazum. Naglasila je da je rješenje s dvije države najbolja opcija za sigurnost i Palestinaca i Izraelaca. Von der Leyen je u Strasbourgu govorila i o proširenju Unije kao “glavnom prioritetu” njezine Komisije, kazavši da je ono “moralno pitanje”. Proširenje će se temeljiti na individualnim zaslugama, a države kandidatkinje pritom će imati punu podršku EU-a, tvrdi von der Leyen.

U govoru je osudila nedavni posjet Moskvi Viktora Orbana, premijera Mađarske, koja trenutno predsjeda EU-om. Njegova samoprozvana "mirovna misija" bila je zapravo misija "smirivanja" Putina.

“Putin je dva dana poslije usmjerio ruske avione na dječju bolnicu u Kijevu, što nije bila pogreška, nego poruka svima nama", rekla je von der Leyen, pa dodala da Europa mora dati jednako jasnu poruku: "Stajat će uz Ukrajinu koliko god je potrebno." Istovremeno Europa će nastaviti s uspješnom tranzicijom od prljave ruske energije", poručila je.

Europa će snažnije zaštititi i vanjske granice, rekla je Ursula von der Leyen, najavivši da će se broj pripadnika Frontexa na granicama u njezinu novom mandatu utrostručiti, na njih 30 tisuća. Ona želi i udvostručiti i broj zaposlenika Europola kako bi se ta policijska agencija osnažila. U svom dugom obraćanju dotaknula se niza tema poput ekonomske nejednakosti, epidemije mentalnih bolesti i umjetne inteligencije. Istaknula je i nužnost ostvarivanja istinske ravnopravnosti žena i muškaraca, počevši od primanja i mirovina. n