Sarajevo, 06.03.2024. - Na Sudu BiH u Sarajevu u srijedu je nastavljeno suД'enje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku po optuЕѕnici koja ga tereti za neprovoД'enje odluka visokog predstavnika, a na prijedlog TuЕѕiteljstva BiH kao prvi svjedok iskaz je dao jedan od policijskih inspektora koji su provodili istragu. Na slici Milorad Dodik. foto HINA/ FENA/ Amer KajmoviД‡/ tm
HINA
16.7.2024., 20:41
NASTAVAK PROCESA U SARAJEVU

Dodiku predloženo da ne ide na sud

Suđenje čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je optužen za nepoštovanje odluka visokog predstavnika za BiH, nastavlja se u srijedu na Sudu BiH, a jedan od njegovih najbližih suradnika u utorak je pozvao Dodika da ne dolazi u Sarajevo "zbog sigurnosnih razloga". Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, kojega je na tu dužnost postavio Dodik, u objavi na Instagramu napisao je kako misli da se njegov stranački šef ne bi trebao pojavljivati na sudskim ročištima jer mu je navodno u Sarajevu sigurnost ugrožena. "Ne treba biti ekspert da bi se razumjelo kako je njegova sigurnost ugrožena pojavljivanjem u Sudu BiH. Smatram da se Dodik ne treba pojavljivati u Sarajevu, ponajprije zbog kontinuiranih prijetnji, pritisaka, ucjena te nevjerojatne količine govora mržnje i verbalnog nasilja na društvenim mrežama", napisao je Košarac, koji je i sam poznat po tome što se, kao i Dodik, ne suzdržava teških riječi i uvreda na račun političkih neistomišljenika.
Košarac je uz to ocijenio kako je Dodikova sigurnost dodatno ugrožena “zbivanjima na globalnoj razini”, no nije objasnio na što misli.