epa11480844 Republican presidential nominee and former President Donald Trump (L) alongside his vice presidential nominee JD Vance (R), look on during the evening session on the opening day of the Republican National Convention (RNC) at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, USA, 15 July 2024. The convention comes just a few days after a 20-year-old Pennsylvania man attempted to assassinate former president and current Republic presidential nominee Donald Trump. The RNC is being held 15 to 18 July 2024 and is where delegates from the Republican Party select their nominees for president and vice president in the 2024 US presidential election. EPA/JIM LO SCALZO
EPA
16.7.2024., 20:43
VANCE - KANDIDAT ZA POTPREDSJEDNIKA SAD-a

Bivši oštri Trumpov kritičar sada je najvjerniji suradnik

Donald Trump trijumfalno se pojavio tijekom prve večeri republikanske nacionalne konvencije, dobivši buran pljesak vjernih sljedbenika stranke dva dana nakon što mu je u pokušaju atentata metak potencijalnog ubojice okrznuo desno uho.
Trump je ušao u dvoranu u centru Milwaukeeja s debelim povezom preko uha, dok je gomila skandirala "Borba! Borba!" i dizala šake, što je bila referenca na njegovu reakciju nakon što je ranjen. Bivši predsjednik stajao je u loži uz članove svoje obitelji i senatora J. D. Vancea, kojega je Trump izabrao za potpredsjednika.
Vance je oštro kritizirao Trumpa prije i nakon Trumpove izborne pobjede 2016. protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton, nazivajući ga "idiotom" i "američkim Hitlerom". No dok se Vance pripremao za kandidaturu za američki Senat u Ohiu 2022., transformirao se u jednog od najdosljednijih branitelja bivšeg predsjednika, podržavajući Trumpa čak i kad su neki kolege iz Senata to odbili. Transformacija Jamesa Davida Vancea, koji je tvrdio da "nikad neće biti Trumper", do nepokolebljivog lojalista - čini ga relativno neobičnom figurom u Trumpovu unutarnjem krugu. Demokrati, pa čak i neki republikanci, pitaju se vodi li Vancea više oportunizam nego ideologija. Ali Trump i mnogi njegovi savjetnici Vanceovu transformaciju smatraju istinskom. Ističu da se Vanceova politička uvjerenja – koja miješaju izolacionizam s ekonomskim populizmom – poklapaju s Trumpovim i obojicu stavljaju u sukob sa starom gardom Republikanske stranke, gdje još uvijek vladaju vanjskopolitički jastrebovi i evangelisti slobodnog tržišta.

ORBAN: TRUMP KAO MIROVNI POSREDNIK

Donald Trump spreman je “odmah” djelovati kao mirovni posrednik između Rusije i Ukrajine ako pobijedi na izborima, poručio je Viktor Orban u pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, podijeljenom sa svim čelnicima država EU-a. “Mogu sa sigurnošću utvrditi da nakon njegove pobjede na izborima on neće čekati do inauguracije. Ima detaljne i utemeljene planove za to”, napisao je Orban. Orban sugerira “ponovno otvaranje izravnih linija diplomatske komunikacije s Rusijom” uz istovremeno zadržavanje kontakata na visokoj razini s Kijevom, kao i razgovore s Kinom o “modalitetima iduće mirovne konferencije”.


Četverodnevna konvencija otvorena je nekoliko sati nakon što je Trump osigurao veliku pravnu pobjedu, kada je okružna sutkinja na Floridi odbacila slučaj u kojem ga se teretilo da je nezakonito pohranjivao povjerljive dokumente na privatnom imanju. Ministarstvo pravosuđa najavilo je žalbu.
Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je pak za NBC News da je pogriješio što je poticao svoje pristaše da Trump bude njihova "meta", ali je dodao da nije on taj koji koristi huškački jezik, već da to čini njegov suparnik, javlja Reuters. Biden je 8. srpnja nekima od svojih najvećih donatora rekao da trebaju preusmjeriti fokus izborne kampanje s njega na Trumpa. Neki republikanci usredotočili su se na taj jezik, okrivivši Bidena za stvaranje klime koja je izazvala pokušaj atentata na Trumpa. Biden je više puta osudio političko nasilje. "Bila je pogreška upotrijebiti tu riječ. Mislio sam usredotočiti se na to, na ono što on radi", kazao je.
“Nisam tip koji je prvog dana rekao da želi biti diktator niti sam odbio prihvatiti ishod izbora", rekao je Biden. Dodao je, međutim, da se Trump uključio u takvu retoriku, citirajući Trumpove komentare o krvoproliću koje će uslijediti ako izgubi izbore.