
Sezona pred vratima: Kuhari očekuju plaću od 1700 eura, konobari 1560, čistačice 1500
Poslodavci su spremni isplatiti takve plaće, ali najavljuju da će zbog toga povisiti cijene
Plaće zaposlenih u ugostiteljstvu ove će sezone biti osjetno više od nacionalnog prosjeka, ako je suditi po rezultatima istraživanja najvećeg ovogodišnjeg online sajma poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr, a poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu spremni su isplatiti takve plaće, ali najavljuju da će zbog toga doći i do neizbježnog povećanja cijena u sezoni.
Kako se približava turistička sezona, tako sve više raste zanimanje radnika za sezonske poslove, što dokazuje i podatak da je broj prijava kandidata za sezonske poslove na Sezonac.hr veći 20 posto nego prošle godine. Još zanimljiviji je podatak da anketirani radnici očekuju znatno veću plaću nego u lanjskoj sezoni i ona bi prosječno za sve djelatnosti sezonskih poslova trebala iznositi 1390 eura neto mjesečno, što je otprilike u rangu prosječne plaće u Hrvatskoj prema službenim statistikama, a za šest posto više nego u prošlogodišnjoj sezoni. No, oni koji žele raditi kao konobari ovog ljeta očekuju prosječnu plaću od 1561 euro, što je čak 40 posto više od prosječne plaće konobara u 2024. godini, koja je iznosila 1109 eura. Kuhari, pak, traže 1703 eura neto, što je 33 posto više od prošlogodišnjeg prosjeka od 1275 eura, pokazuju rezultati ankete.
Više žele i u trgovini
I budući sezonski radnici u hotelijerstvu ove sezone očekuju veće plaće. Sobari i sobarice tako očekuju minimalno 1287 eura, što je čak 46 posto više u odnosu na lanjskih 883 eura, dok recepcioneri očekuju 1447 eura ili 32 posto veću plaću nego lani. Osim u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, veće plaće traže i sezonski radnici u trgovini i logistici pa se tako prodavači nadaju mjesečnoj zaradi od 1257 eura ili 35 posto više, skladištari traže 1220 eura, što je 13 posto više, a čistačice pak očekuju 1500 eura, što je čak 60 posto više od prošlogodišnjeg prosjeka plaće čistačice od 935 eura. Ukratko, prošle su godine sezonski radnici u ugostiteljstvu ostvarivali prosječnu mjesečnu plaću od 1195 eura, radnici u turizmu su zarađivali 1139 eura, a oni u prodaji 1151 eura, dok je prosječna dnevna napojnica iznosila 80 eura, pokazuje anketa sajma poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr.
U Nacionalnoj udruzi ugostitelja navode da su plaće rasle i prošlih sezona, pa će i ove godine, no navode da nije problem u plaćama, nego u dostupnosti kvalitetne radne snage, iseljavanju i velikim sezonskim fluktuacijama radne snage.
“Plaće u sezoni rezultat su stanja na tržištu rada s jedne strane i opsesijom sezonskog poslovanja, što je katastrofa za cjelokupni hrvatski turizam i ekonomiju. Problem s nedostatkom radne snage imamo od COVID-a, a radnike koji dođu raditi sezonski dva mjeseca nemamo ni vremena obučiti", navodi predsjednik Sindikata ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić, ujedno i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. Ističe da će zbog rasta plaća i rasta ulaznih troškova, odnosno cijena najma i sirovina, neizbježno doći i do porasta cijena u ugostiteljstvu.
Ugovori s hotelijerima
Inače, ovo će biti prva sezona nakon punih 20 godina da Sindikat turizma i ugostiteljstva nije uspio ispregovarati minimalnu osnovnu plaću s Hrvatskom udrugom poslodavaca kojom bi se pratio porast minimalne plaće u Hrvatskoj. Sindikat je s HUP-om dosad kolektivno pregovarao o minimalnoj osnovnoj plaći za sva četiri platna razreda po složenosti poslova - jednostavne poslove za koje vrijedi minimalna plaća propisana u RH (npr. čistačica), manje zahtjevne poslove (npr. sobarica), zahtjevne poslove (npr. kuhari ili recepcionari) i vrlo zahtjevne poslove (npr. kuhar specijalist), oko čije plaće se pregovora. HUP je sredinom prosinca prošle godine izvijestio Sindikat kako ne može uskladiti minimalne osnovne plaće za drugi, treći i četvrti platni razred Kolektivnog ugovora ugostiteljstva s minimalnom propisanom plaćom koja u 2025. godini iznosi 970 eura bruto pa minimalna plaća za prva tri platna razreda iznosi 970 eura bruto, a od nje će tek nešto viša biti ona za četvrti platni razred, koja sada iznosi 980 eura.
Sindikat se stoga okrenuo sklapanju posebnih ugovora s tu pojedinim turističko-hotelijerskim tvrtkama te je s Valamarom dogovorio rast plaća od 10 do 15 posto od prvog svibnja, a s Clubom Adriatic iz Baške Vode povećanje plaća od prvog travnja za 10 posto. Kolektivni ugovor u ugostiteljstvu važan je zato što su plaće izvan sezone, kada su znatno više od prosjeka, za 20 posto manje od prosječne plaće u Hrvatskoj i njime se štite ne samo prava radnika u ugostiteljskoj djelatnosti nego i poslodavci od nelojalne konkurencije.