Prehrambena suverenost mora biti prioritet
Proizvodnja hrane je od nacionalne sigurnosti i važnosti, a prehrambena suverenost mora biti prioritet i cilj, istaknuto je na skupštini Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), s koje je poljoprivrednicima poručeno da se priključe kreiranju stajališta za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku, od 2027., jer je potrebno na vrijeme početi davati prijedloge i sugestije. Ova je godina, prema riječima predsjednika HPK-a Mladena Jakopovića, bila izuzetno teška i zahtjevna za poljoprivredu, obilježile su je brojne nepogode zbog sve češćih klimatskih promjena, koje tjeraju poljoprivrednike da promijene način razmišljanja o poljoprivredi. "Uz klimatske promjene, koje čine sve veće štete, posljednjih smo godina svjedoci i tektonskih promjena na globalnom tržištu hrane i poljoprivrede, zbog čega su cijene glavnih sirovina vrlo niske i ugrožavaju našu proizvodnju, posebice jer robe dolaze iz uvoza po dampinškim cijenama", naglasio je. Potrebne su, kaže, investicije u primarnu proizvodnju i preradu kako bi domaći proizvođači bili konkurentni.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek istaknuo je kako je Vlada nizom mjera nastojala odgovoriti na spomenute izazove i smanjiti njihove posljedice.