RIJEKA, 04.12.2011.NOVOSTIPARLAMENTARNI IZBORI 2011 BIRAČKO MJESTO DOM UMIROVLJENIKA KANTRIDA (IZBORI, GLASANJE, GLASOVANJE, GLASAČKI LISTIĆ, POPIS BIRAČA, ....)NA FOTO GLASAČKA KUTIJASNIMIO SERGEJ DRECHSLER
NOVI LIST
28.10.2024., 20:44
PRIPREME ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE

U optjecaju je već sad desetak imena

Uoči izbora za predsjednika Republike, čiji bi se prvi krug trebao održati krajem prosinca, odnosno početkom siječnja iduće godine, Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je webinare u svrhu edukacije birača o tim izborima. Dostupni su na mrežnoj stranici DIP-a.

Predsjednika Republike, na pet godina, biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina, na neposrednim izborima tajnim glasovanjem. Izbore raspisuje Vlada u roku koji omogućava da se oni održe najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata predsjednika. Posljednji predsjednički izbori održani su 22. prosinca 2019. (prvi krug), a drugi krug 5. siječnja 2020. i na njima je za predsjednika izabran Zoran Milanović.

MOGUĆ I TREĆI IZLAZAK NA BIRALIŠTA

Birač s prebivalištem u Hrvatskoj u pravilu glasuje na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta. Birač bez prebivališta u Hrvatskoj glasuje na biračkom mjestu određenom u hrvatskom diplomatsko-konzularnom u inozemstvu. Odluči li se Vlada za izborni dan u prosincu, biračima će to značiti treći izlazak na izbore u ovoj godini, nakon travnja, kad su birali novi sastav Sabora i lipnja, kad su birali 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament.

Na predsjedničkim izborima u prosincu 2019. natjecalo se 11 kandidata, koliko će ih biti na ovogodišnjima još se precizno ne zna, u optjecaju je već desetak imena, među njima: aktualnog predsjednika Milanovića, Dragana Primorca, kojeg podržavaju HDZ i DP, nezavisne Marije Selak Raspudić, Ivane Kekin, kandidatkinje Možemo, Mostova Mira Bulja, Branke Lozo, kandidatkinje nove stranke Domino, Tomislava Jonjića, odvjetnika i povjesničara, Dražena Keleminca, predsjednika Autohtone – Hrvatske stranke prava, Aurore Weiss, savjetnice Milorada Dodiga. Taj popis, vjerojatno, nije konačan, a za sve kandidate vrijedi isto pravilo, da bi im kandidature bile pravovaljane, moraju imati najmanje 10.000 potpisa birača. Birač potpis može dati samo jednom kandidatu.