Zagreb, 28.10.2024. - Nakon što je Sindikat Zajedno urudžbirao najavu štrajka, održao je drugi sastanak u postupku mirenja predstavnika Sindikata Zajedno i predstavnika Vlade RH. U slučaju neuspješnog mirenja, Sindikat Zajedno će organizirati štrajk u većini zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.Na fotografiji Krunoslav Kušec, Vladimir Markuš.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
Hina
28.10.2024., 20:55
PROPALO MIRENJE

Sljedeći tjedan moguć štrajk u zdravstvenim ustanovama

Mirenje Sindikata Zajedno i Ministarstva zdravstva u ponedjeljak je završilo fijaskom, što znači da će spomenuti sindikat u zdravstvu, koji okuplja radiološke tehničare, laborante, medicinske sestre, djelatnike saniteta i drugo zdravstveno osoblje, najvjerojatnije idući tjedan ući u štrajk. Kako su najavili iz tog sindikata, štrajk će se provoditi u većini zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Ako se njihove najave realiziraju, neće se obavljati RTG, magnet, mamografije, denzitometrije, laboratorijske i radiološke pretrage, zračenje onkoloških bolesnika, operativni zahvati te sanitetski prijevoz pacijenata. Štrajk su najavili zbog, kako tvrde, sramotno niskih koeficijenata djelatnika u zdravstvu.

“Medicinske sestre, radiološki tehnolozi, laboranti, farmaceutski tehničari, svi djelatnici u sustavu zdravstva idu u štrajk. Ako postoje silni milijuni za ratove, što se ne može naći koji milijun za zdravstvene djelatnike, koji svoje zdravlje, svoj život ostavljaju na svojim radnim mjestima? Veliki je odljev laboranata, radioloških tehnologa i medicinskih sestara iz naših ustanova. Tko će danas-sutra liječiti naše pacijente? Ministarstvo zdravstva i Vlada uopće nemaju razumijevanja ni za djelatnike u zdravstvu ni za naše pacijente, što je sramotno”, rekao je nakon sastanka Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata Zajedno. Ocijenio je sramotnim što radiološki tehnolog, laborant, djelatnici sanitetskog prijevoza, imaju osnovnu plaću 1300 eura, a saborski zastupnici i do 6000 eura.

SINDIKAT ZAJEDNO OSTAJE USAMLJEN

U drugim sindikatima u zdravstvu nezadovoljstvo koeficijentima također postoji, ali su im metode sindikalne borbe zasad drukčije, što znači da će sindikat Zajedno u svom štrajku biti usamljen. Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, očekuje da će se kroz kolektivne pregovore status zdravstvenih djelatnika popraviti, a u Strukovnom sindikatu medicinskih sestara očekuju da će se koeficijenti kojima nisu zadovoljni mijenjati početkom 2025. “Čekamo da do kraja tjedna Vlada imenuje pregovarački odbor za sve javne i državne službe i da ćemo krenuti s pregovorima o kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i socijalne skrbi. U međuvremenu rekli smo da ćemo razgovarati o tome što je premijer obećao, da će se, ako bude nezadovoljstva oko koeficijenata, i ako se uoče neki previdi, ti koeficijenti mijenjati”, kaže Topolnjak.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju kako se pacijenti ne trebaju brinuti da će biti zakinuti za zdravstvenu uslugu. “Nije nas strah štrajka, pacijenti mogu biti mirni. Nikada zdravstvo ne može stati. Postoje poslovi koji se ne smiju prekidati”, poručio je nakon sastanka sa sindikalcima Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Dodao je kako mu je “žao što sindikati tako reagiraju nakon nikad većeg povećanja plaća u sustavu zdravstva”, prozvao ih za paušalne izjave te naveo da su u protekloj godini plaće u zdravstvu rasle za više od 30 posto, a ove je godine za povišice u zdravstvenom sustavu potrošeno više od 400 milijuna eura.

Dulibić podsjeća da to da je nakon 25 godina ustrojen novi sustav plaća, u kojem su plaće rasle svima. To što su neki proporcionalno dobili manje, druga je stvar, dodaje. “Sustav plaća nije bio dobar, napravilo se najbolje što se moglo, a ako je došlo do propusta, to ćemo ispraviti”, kazao je državni tajnik, koji tvrdi da će u granskim pregovorima koje će voditi s reprezentativnim sindikatima u zdravstvu, biti prostora za napredak. “Uredba o koeficijentima nije Sveto pismo, ako je došlo do propusta, to će se ispraviti o proceduri, sukladno Zakonu o plaćama”, zaključio je Dulibić.

NEUTEMELJENO

Anica Prašnjak, predsjednica Velikog vijeća Strukovnog sindikada medicinskih sestara i tehničara, podsjeća da štrajk za veće koeficijente nema zakonskog utemeljenja, te se zato nisu služili tom vrstom pritiska. “Iste smo zahtjeve i mi postavili, samo nismo najavili štrajk, jer znali smo da će biti proglašen nezakonitim. Nezadovoljni su u većini službi, mnogi se osjećaju zakinutima. Ali vjerujem da će se to riješiti prema predviđenoj proceduri”, kaže Prašnjak.

U Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi na štrajk nisu pomišljali. Ali ako Vlada ne bude postupala kako se to od nje očekuje, i sindikati će - kaže predsjednik tog sindikata Stjepan Topolnjak - postupati na drukčiji način. Metode sindikata Zajedno nisu mu prihvatljive. “Uvijek to prirede kad počnu pregovori. Gledam na to kao na samoreklamu, jer sindikat Zajedno prikazuje da su oni izborili nešto o čemu mi pregovaramo, zajedno s drugim reprezentativnim sindikatima. Oni naprosto uskoče i ispadne da su oni to riješili. Svatko ima svoj način borbe, ali njihov nije fer”, ocjenjuje Topolnjak.

Osim laboranata i radioloških tehničara nezadovoljni su djelatnici saniteta, koji su pali u treći platni razred te su ispod njih samo pomoćno radno osoblje i nekvalificirana radna snaga. U sustavu zdravstva najpotplaćeniji su nezdravstveni djelatnici srednje stručne spreme, s brutoplaćom od maksimalnih 1200 eura, a među zdravstvenim radnicima zakinuti su prvostupnici sestrinstva, laboratorijske dijagnostike, radiologije, s netoplaćom od oko 1200 eura.