Zagreb, 31.08.2024. - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava i kandidat za zamjenika predsjednika te stranke Stipo Mlinarić dali su izjave za medije nakon Izbornog sabora stanke.Na fotografiji Ivan Penava.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK /es

Čelnik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava 

HINA/ Edvard ŠUŠAK
28.10.2024., 13:07
Penava ostao bez većine u Gradskom vijeću

Hrvatski suverenisti: Raskidamo koaliciju s Domovinskim pokretom jer se osjećamo izdano i prevareno

Hrvatski suverenisti (HS) u Vukovaru više nisu dio vladajuće koalicije s Domovinskim pokretom (DP) koju su napustili u ponedjeljak, nezadovoljni odnosom DP-a prema njima, rečeno je na konferenciji za novinare vukovarskih Suverenista u ponedjeljak.

 

*** NOVO 14:42 ***

Hrvatski suverenisti napisali su priopćenje na Facebooku koje prenosimo u cijelosti:

Od danas Hrvatski suverenisti u gradu Vukovaru djeluju kao konstruktivna oporba

Vijećnici Hrvatskih suverenisti su napustili sjednicu Gradskog vijeća Vukovara i od danas su u oporbi.

-Nećemo prihvatiti prijedlog proračuna Grada Vukovara za sljedeću godinu i raskidamo koaliciju s Domovinskim pokretom, jer se osjećamo izdano i prevareno, rekao je predsjednik gradske organizacije Hrvatskih suverenista i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

“Kao što ste već vidjeli vijećnici Hrvatskih suverenista napustili su današnju sjednicu gradskog vijeća grada Vukovara, te napuštanjem sjednice najavili izlazak iz vladajuće većine. U zadnjih nekoliko mjeseci partnerski odnosi između Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista, te gradonačelnika i mene kao zamjenika su drastično narušeni te ih gotovo da više i nema.

Gradonačelnik koji je često odsutan, samovoljno bez konzultacija s nama kao s partnerima stavlja točke na dnevni red i donosi odluke ne uvažavajući mišljenje mene kao njegovog zamjenika i četiri vijećnika Hrvatskih suverenista. Tako se na današnjoj sjednici našla točka o uvođenju naplate parkiranja za Borovo naselje, koja predstavlja novih harač za naše građane, osobno nekoliko puta apelirao gradonačelniku da ne idemo s takvom odlukom i da se s istom ne slažem.

Neuvažavanje i samovolja, nakon 11 godine suradnje je rezultat dogovorene koalicije između Domovinskog pokreta i HDZ-a, za sljedeće lokalne izbore gdje će kandidat za gradonačelnika biti iz redova Domovinskog pokreta i kandidat za zamjenika iz redova HDZ-a. U ovih 10 godina časno i bez mrlje smo obnašali dužnosti za koje smo izabrani, te sebi nećemo dozvoliti da budemo smokvin list u trenutnoj situaciju. S obzirom na to da je sjednica nastavljena i točke dnevnog reda podržava HDZ mogu samo reći – Maske su pale! Od danas Hrvatski suverenisti u gradu Vukovaru djeluju kao konstruktivna oporba”, rekao je Filip Sušac.


Vijećnici Suverenista ranije danas i napustili sjednicu vukovarskog Gradskog vijeća prilikom usvajanja predloženih točaka dnevnog reda.

Po riječima predsjednika vukovarskih Suverenista i zamjenika vukovarskog gradonačelnika Filipa Sušca, nezadovoljni su u prvom redu, odnosom DP-a prema njima, ponajprije predsjednika DP-a i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave.

Povod za raskid koalicije bila je današnja sjednica Gradskog vijeća Vukovara, na koju je, kaže Sušca, bez konsultacija s njima kao partnerima, uvrštena rasprava o usvajanju gradskog proračuna za 2025. te naplati parkiranja u gradskoj četvrti Borovo naselje.

"U zadnjih nekoliko mjeseci odnosi između Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista drastično su narušeni, kao i odnosi između gradonačelnika i mene kao njegova zamjenika. Po prvi puta u ovih deset godina nismo sudjelovalo kao partneri u izradi prijedloga proračuna Grada Vukovara za 2025.", ustvrdio je Sušac na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, neuvažavanje Suverenista od strane DP-a "očito je rezultat dogovorene koalicije između DP-i HDZ-a u gradu Vukovaru" za lokalne izbore iduće godine. 

"Dogovoreno je", kaže Sušac, "da Domovinski pokret da kandidatata za gradonačelnika Vukovara, a HDZ za zamjenika".

Napominje kako će Hrvatski suverenisti u gradu Vukovar na lokalnim izborima iduće godine izaći samostalno s vlastitim kandidatima za gradonačelnika.

Razlog pucanja koalicije je dogovor s HDZ-om o zajedničkom izlasku na iduće lokalne izbore

Izvor iz Suverenista za Jutarnji list kaže kako je razlog pucanja dugogodišnje koalicije s Penavom njegov "dogovor s HDZ-om o zajedničkom izlasku na iduće lokalne izbore".

Penava je zamjeniku gradonačelnika iz redova Suverenista Filipu Sušcu rekao kako je s HDZ-om već dogovorio novu koaliciju na lokalnim izborima iduće godine. Kaže da će DP-ov novi koalicijski partner biti HDZ koji će dobiti i mjesto zamjenika gradonačelnika. Svima mora biti jasno da Hrvatski suverenisti u takvoj priči neće biti - tvrdi izvor iz Suverenista.

Vijećnici HS-a otišli sa sjednice vukovarskog Gradskog vijeća

Sušac je izjavio i da su vijećnici Suverenista, "nezadovoljni samovoljom gradonačelniak Penave", napustili sjednicu vukovarskog Gradskog vijeća koje je, dodao je, "bez problema nastavilo usvajati predložene točke dnevnog reda uz očitu podršku vijećnika HDZ-a".

Gradonačelnik Penava za 14 sati najavio konferenciju za medije

Predsjednik DP-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je za danas u 14 sati u Vukovaru konferenciju za novinare

U Gradskom vijeću Vukovara je 19 vijećnika. Po pet vijećnika imaju DP i HDZ, Hrvatski suverenistima, koji su do sad bili dio vladajuće koalicije imaju četiri vijećnička mjesta, SDSS dva, po jednog vijećnika imaju DSS i HNS, a dio vladajuće koalicije do sada je nezavisni Željko Sabo, koji je i predsjednik Gradskog vijeća.