jesenska sjetva
IVICA GETTO
28.10.2024., 10:34
KONGRES POLJOPRIVREDNIKA

HPK: Europa mora podupirati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih farmi i zadruga

Europa mora podupirati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih farmi i zadruga, a europske vlade trebaju se hitno ujediniti u pružanju održive budućnosti za sektor poljoprivrede, neke su od poruka s jedanaestog Kongresa europskih poljoprivrednika na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Kongres je održan u Bukureštu od 23. do 25. listopada u organizaciji europskog udruženja poljoprivrednika COPA i europskog udruženja poljoprivrednih zadruga COGECA, a okupio je više od 400 sudionika, izvijestili su u ponedjeljak iz HPK.

Na kongresu je istaknuto kako su brojni izazovi i poteškoće s kojima se poljoprivredna zajednica danas suočava, kao što su klimatske promjene, geopolitička nestabilnost, nelojalna konkurencija, visoki troškovi inputa, sve veći administrativni troškovi...

Stoga je nužno da se europske vlade ujedine u pružanju održive budućnosti za sektor, koji je konkurentan, otporan i s interesom farmera u srcu poljoprivredne politike.

Za upravljanje poljoprivredno-prehrambenim i ruralnim politikama na razini EU-a, kako je rečeno, trebalo bi osigurati predvidljivost te ograničiti nepotrebno administrativno opterećenje.

"U ovom trenutku za EU i uz očekivanu viziju budućnosti EU poljoprivrede, svi prisutni čelnici poljoprivrednika snažno su ponovili da Europa mora podupirati konkurentnost i produktivnost farmi i poljoprivrednih zadruga", kazao je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Naglašeno je, kako je rekao, da je važno koristiti snagu europske poljoprivredne zajednice, te da se izazovi mogu pretvoriti u prilike i povesti Europu prema sigurnijoj i prosperitetnijoj budućnosti.

Jakopović je tijekom rasprave otvorio pitanje o financijskom planu i što poljoprivrednici mogu očekivati vezano za proračun te je izrazio zabrinutost oko planiranja bilo kakvih rezova u korist obrane. Posebno je istaknuo zajedničko pismo koje je poslano svim EU zastupnicima u kojem upozorava na važnost poljoprivrednog sektora i njegov utjecaj na nacionalnu sigurnost. 

Na Kongresu su predstavnici poljoprivrednih komora Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Latvije, Litve, Estonije i Hrvatske iznijeli svoj zajednički stav kako je potrebno dati prioritet sigurnost hrane, te su uputili i zajedničko pismo EU zastupnicima.

U pismu su naglasili ključnu važnost davanja prioriteta sigurnosti hrane napominjući kako moramo biti svjesni da se hrana može i koristi kao oružje, baš kao i energija. "Moramo biti svjesni ovih izazova i poduzeti proaktivne korake kako bismo zaštitili naše građane i proizvodnju hrane“, naglašeno je u pismu.

Također je istaknuto kako je važno držati oči otvorene prema trenutnoj situaciji i prijetnjama koje bi potencijalno mogle naštetiti prehrambenom sektoru.

"Naša je odgovornost osigurati da naši građani imaju pristup hranjivoj i pristupačnoj hrani, a to je moguće samo kroz dobro planiran i adekvatno financiran pristup sigurnosti hrane na razini EU“, poruka je sudionika skupa.