Zagreb, 26.10.2024. - U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog danas je održana Glavna skupština Matice hrvatske uz sudjelovanje zastupnika iz svih dijelova Hrvatske, a dodijeljene su i nagrade Matice hrvatske. Počasnim članom proglašen je akademik Mirjan Damaška. foto HINA/ Matica Hrvatska/ tm
Hina
27.10.2024., 09:04
DODIJELJENE POVELJE

Glavna skupština MH: Zakon o hrvatskom jeziku najvažniji projekt

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u subotu se na Glavnoj skupštini MH osvrnuo na najvažnije projekte i aktivnosti u protekloj godini, a kao najvažnije istaknuo je Zakon o hrvatskom jeziku, kojeg je na inicijativu Matice 26. siječnja ove godine donio Hrvatski sabor.

Glavna skupština Matice hrvatske održana je u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, kojoj su nazočila 155 zastupnika Matice s pravom glasa iz svih ogranaka Matice hrvatske, priopćeno je iz MH.

Predsjednik MH Gavran osvrnuo se na dosadašnji dio mandata na čelu najstarije hrvatske kulturne ustanove istaknuvši najvažnije projekte i aktivnosti ostvarene u protekloj godini.

Uz osnutak pet novih ogranaka - Čapljina, Prag, Stari Grad na Hvaru, Kutjevo i Otočac, i značajan priljev novih članova, održano je više od dvije stotine različitih događaja u središnjici i vrlo uspješan Treći festival knjige u Matici hrvatskoj, dok je u ograncima održano više od 550 događaja, a utemeljeno je i Vijeće ogranaka Matice hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Gavran je podsjetio na najvažniji događaj, odnosno 26. siječnja, kada je na inicijativu Matice hrvatske Hrvatski sabor donio Zakon o hrvatskom jeziku.

Vlada RH potvrdila je petnaest članova Vijeća za hrvatski jezik iz petnaest važnih kulturnih i obrazovnih institucija, a 23. listopada održana je i prva sjednica toga tijela čiji je predsjednik na prijedlog Matice hrvatske postao Marko Tadić, dodao je. Usto su u Vijeće ušli donedavni član Matičine Radne skupine za izradu toga zakona akademik Mislav Ježić te član Glavnog odbora dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku Ivan Trojan, ističe se u priopćenju.

2025. - godina 1100. obljetnice utemeljenja Hrvatskog Kraljevstva

Također, na inicijativu Matice hrvatske i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Hrvatski sabor proglasio je 2025. godinu 1100. obljetnicom utemeljenja Hrvatskog Kraljevstva.

Miro Gavran rekao je i kako je "dosad već ostvareno sve  naznačeno na početku mandata u njegovu četverogodišnjem programu, ali i mnogo više od najavljenoga".

To ne bi bilo moguće bez bezrezervne podrške i zauzimanja članova Predsjedništva, Glavnog odbora i matičara iz ogranka i odjela te zaposlenika iz središnjice, naglasio je.

Predsjednik MH zahvalu je uputio i Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, Gradu Zagrebu kao i svim donatorima, sponzorima i simpatizerima.

Nagrada MH Ivan Kukuljević Sakcinski ogranku Matice u Čakovcu

Na Glavnoj skupštini dodijeljeno je 11 zlatnih i 19 srebrnih povelja te Nagrada Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima.

Ove je godine Kukuljević pripao Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu za knjigu Antologija međimurske popijevke (priredili Stjepan Hranjec, Branimir Magdalenić) u suizdanju Ogranka i Međimurske županije, Grada Čakovca i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije.