SDP OSIJEK LISTOPAD 2024, SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ
BRUNO JOBST
26.10.2024., 18:58
PREDSJEDNIK SDP-A

Hajdaš-Dončić: Nesudjelovanje na Odboru za obranu nije dogovoreno s Milanovićem

Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš-Dončić u subotu je opovrgnuo da je nesudjelovanje SDP-ovih zastupnika na predstojećoj sjednici saborskog Odbora za obranu povezano i dogovoreno s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem te istaknuo kako SDP "razmišlja svojom glavom".

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić ranije danas u Osijeku je komentirao najavu oporbe da će bojkotirati sjednicu saborskog  Odbora za obranu, na koju će doći zamjenik glavnog tajnika NATO saveza Boris Ruge te saborskim zastupnicima i hrvatskoj javnosti objasniti što je to NATO misija sigurnosne i obučne potpore za Ukrajinu - NSATU te zašto je bitna i za Hrvatsku.

Anušić je rekao kako ga to podsjeća na potez kojim je predsjednik RH Zoran Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera OS RH generalu Tihomiru Kundidu dolazak na taj saborski Odbor. "Sada kada ne može dati naredbu Borisu Rugeu da ne dođe, onda izdaje tu istu naredbu saborskim zastupnicima SDP-a i oporbenjacima, govoreći im da ne sudjeluju na sjednici Odbora", ocijenio je ministar Anušić.

Uoči sastanka sa čelnicima lokalnih organizacija SDP-a s osječkog područja, Hajdaš Dončić je na upite novinara, izjavio kako takve tvrdnje nisu točne.

SDP OSIJEK LISTOPAD 2024, SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ
BRUNO JOBST

Dodao je da ga kao građanina Hrvatske "smeta da bilo tko, iz bilo koje institucije, dolazi u hrvatski parlament, i soli nam pamet kako bi saborski zastupnici ili građani trebali razmišljati".

"MI razmišljamo svojom glavom, znamo kakva je to misija, ali to nije prioritet SDP-u, i mi u tome ne sudjelujemo", rekao je predsjednik SDP-a.

"Meni ne trebaju strani namjesnici bilo koje vrste, niti da bilo tko dolazi iz Beča, Pešte ili Bruxellesa, da mi kvari moju zdravu pamet, i podcjenjuje građane RH", dodao je Hajdaš Dončić.

Kaže kako za njega to nije krucijalno pitanje i da "služi kao veliki balon, da se diže vidljivost HDZ-ovom predsjedničkom kandidatu".

"Za mene to definitivno nije krucijalna tema u Hrvatskoj, već su to životni standard, priuštivo stanovanje, borba za mlade i umirovljenika, a hoće li dvije osobe negdje ići, ili neće, od toga NATO misija neće propasti", ustvrdio je Hajdaš-Dončić.

SDP razmišlja svojom glavom

Na upit novinara  je li nesudjelovanje SDP-ovih zastupnika na saborskom Odboru za obranu 'dogovor s predsjednikom RH Zoranom MIlanovićem', odgovorio je niječno.

"Rekao sam da ne. SDP razmišlja svojom glavom. Predsjednički izbori su jedno, a SDP je politička organizacija koja ima svoj program i stajališta", dodao je predsjednik stranke.

SDP OSIJEK LISTOPAD 2024, SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ
BRUNO JOBST

SDP će imati stranačke kandidate za gradonačelnike u sva četiri velika grada, kao i kandidate za župane u svim županijama.

- Stalo nam je da naši kandidati u Osijeku ostvare što bolji izborni rezultat s politikama koje se tiču ravnopravnosti i jednakosti, s politikama koje se ne slažu da deset posto stanovništva Hrvatske upravlja s 90 posto bogatstva, s politikama koje se ne slažu da u Hrvatskoj ne postoji ekstraprofit na poslovne banke, s politikam koje se ne slažu da banke dvije milijarde eura iz dobiti, kroz najmanju stopu poreza na dividendu, izvuku iz Hrvatske pa se onda ljudi pitaju zašto nisu veće mirovine ili zašto nam plaće ne konvergiraju s Europskom unijom. Životni standard mladih, radnika i umirovljenika, to su teme na koje ćemo se fokusirati, rekao je Hajdaš Dončić.

SDP priprema svoje stranačko tijelo za predsjedničke, a potom i lokalne izbore, a o imenima kandidata odlučit će županijske i gradske organizacije, a to će se, kaže Hajdaš Dončić, dogoditi vrlo brzo.

.

SDP OSIJEK LISTOPAD 2024, SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ, VJERAN MARIJAŠEVIĆ (u prvom planu)
BRUNO JOBST

Vjeran Marijašević, predsjednik osječkog SDP-a, kritizirao rad gradske uprave te istaknuo kako će SDP na lokalnoj razini ponuditi rješenja koja će biti realna i izvediva te da će komunalne i infrastrukturne probleme građana riješiti na odgovarajući način.