Osijek, 14. 12. 2023., GC; Green Matrix Summit; pozdravni govori; panel rasprave; ideje; rjesenja; proizvodi; AKDSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
26.10.2024., 16:22
AKD

Hrvatska u društvu najboljih u svijetu

AKD je jedna od tri tvrtke na svijetu certificirana po najvišim sigurnosnim zahtjevima

AKD je uspješno završio evaluaciju od strane nezavisnog akreditiranog laboratorija za svoj novi proizvod AKD eID Card v2.0. SSCD prema Common Criteria (CC) EAL4+ standardu.

Ministarstvo unutarnjih poslova i odnosa kraljevstva zaduženo za unutarnje poslove, sigurnost, upravljanje i teritorijalne odnose u Kraljevini Nizozemskoj i Nizozemska nacionalna agencija za komunikacijsku sigurnost izdali su preko nacionalnog certifikacijskog tijela TrustCB Common criteria EAL4+ certifikat, a kojim se potvrđuje izvrsnost AKD-a u razvoju naprednih digitalnih rješenja u području identiteta i sigurnosti.

tehno tehno
Ustupljeno

O iznimnom značaju za Republiku Hrvatsku govori činjenica da je AKD uz još samo dvije multinacionalne tvrtke koje su međunarodne predvodnice u proizvodnji čipova - NXP Semiconductors Germany GmbH i Idemia - ishodio navedeni certifikat.

Velika prednost razvoja vlastitih Common criteria certificiranih rješenja jest razvoj resursa i stručnjaka u području primijenjene kriptografije, sigurnost proizvoda i usluga te visoka razina kibernetičke sigurnosti.

Provedena je i sigurnosna provjera lokacije AKD-a na kojoj se u visoko zaštićenim uvjetima razvijaju softverske komponente, certificirani proizvodi i pohranjuje izvorni kod u air-gap mreži, koja je također zadovoljila sigurnosne zahtjeve za EAL4+.

Europska unija razvija novu certifikacijsku shemu EUCC – Europska common criteria shema – prema kojoj će se stvoriti jedinstvena sigurnosna referentna vrijednost za ICT proizvode i usluge na EU tržištu. Stečeni certifikat AKD-u omogućiti će da AKD bude među prvim tvrtkama u EU koje će za svoj proizvod automatski steći i EUCC certifikat.

Common Criteria standard je rezultat višegodišnjih pregovora između nacionalnih sigurnosnih tijela najrazvijenih država svijeta i omogućava vladama, državnim organizacijama i korisnicima donošenje odluka o sigurnosnim značajkama IT proizvoda.