Zagreb, 25.10.2024 - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. Glasanja.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Hina/ Dario GRZELJ
25.10.2024., 20:08
HDZ ZA POJAŠNJENJA O NSATU-u, OPORBA PROTIV

U Sabor bi trebao doći zamjenik generalnog tajnika NATO-a. Anušić: Predstavnik NATO-a pobit će Milanovićeve teze

Dok vladajući vjeruju da će se visoki dužnosnik NATO-a odazvati pozivu saborskih radnih tijela da dodatno objasni aktivnost NSATU, čelnik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP) najavio je da on u tome neće sudjelovati jer "neće pozivati nikoga izvan Hrvatske da dođe tumačiti što napraviti".

Baukovu izjavu komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekavši da je to produžena politika predsjednika RH i urušavanje odnosa s NATO-om. Anušić je u petak rekao da će zamjenik generalnog tajnika NATO-a Boris Ruge doći u Hrvatski sabor, odnosno na Odbor, iako su već sada SDP-ovi zastupnici najavili da neće nazočiti tom odboru.

“Mute vodu"

“Nazočit ćemo mi, hrvatska javnost, mediji i čuti što drugi čovjek NATO-a govori o NSATU misiji te deseti put pobiti Milanovićeve teze i teze oporbe, Bauka i svih koji tvrde da je sudjelovanje u toj misiji uključenje u rat te da šaljemo hrvatsku vojsku u Ukrajinu", kazao je Anušić. "Bit će zanimljivo čuti drugoga čovjeka NATO-a kako objašnjava misiju na Odboru, iako na Odboru neće biti Arsen Bauk niti itko iz SDP-a, kako im je naredio i zapovjedio vrhovni zapovjednik Zoran Milanović", dodao je.

Komentirajući tvrdnje i Milanovića i SDP-a da nema što tko iz NATO-a dolaziti u Hrvatsku i Sabor te objašnjavati kad su objašnjenja već dana, Anušić je kazao da predstavnik NATO, čija je Hrvatska članica 15 godina, dolazi na saborski Odbor i razgovarat će o pitanjima za koja postoji interes, u ovom slučaju o obrani. "Na saborski odbor dolazi drugi čovjek NATO-a želeći objasniti hrvatskoj javnosti, saborskim zastupnicima, pa i predsjedniku Milanoviću, što znači NSATU misija", rekao je Anušić te ponovio da to sada sprječava Arsen Bauk ne sazivajući sjednicu Odbora za obranu.

Nikola Mažar (HDZ) na konferenciji za novinare rekao je da je na samitu NATO-a u Washingtonu predsjednik Republike Zoran Milanović bez bilo kakvog negodovanja bio za NATO-ovu aktivnost za pomoć Ukrajini NSATU, ali je - s povratkom u Hrvatsku i promjenom mišljenja za 180 stupnjeva - počeo problematizirati tu temu. Oporba je lagala tvrdeći da se brine za sigurnost građana i Hrvatske, jer je, kako kaže, njihovo protivljenje samo politička odluka vezana uz Milanovića, a tvrdnje da je glasanje odgođeno jer nema dovoljno glasova samo pokazuju kako im je jedino važno hoće li netko imati glasove ili neće. "I to je sažetak njihove priče, kojom samo mute vodu", ustvrdio je Mažar. Naglasio je da HDZ s koalicijskim partnerima u svakom trenutku ima stabilnu većinu u Saboru i ne može izgubiti s tim glasanjem, a postupke oporbe nazvao je "terorom manjine koja želi slati političke poruke umjesto da se brine o sigurnosti hrvatskog naroda". Zbog toga je najavio aktivnosti, među kojima je planirano da se sljedećeg tjedna sazove sjednica Odbora za obranu s još nekim tijelima Hrvatskog sabora te izrazio uvjerenje da će sa na tu sjednicu odazvati i visoki dužnosnici NATO-a "kako bi dodatno objasnili određene činjenice".

Zagreb, 04.10.2024. - Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je svečanosti povodom obilježavanja 45 godina rada i djelovanja Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
HINA/ Daniel KASAP

Zoran Milanović

predsjednik RH

AKTIVNOST NSATU JE
RATNO DJELOVANJE

Predsjednik Zoran Milanović u petak je izjavio da je NATO-ova aktivnost NSATU “ratno djelovanje”, u koje ne treba srljati. “Ne želim da sudjeluju u tome i tu bi u principu s normalnom vladom i premijerom priča trebala završiti”, rekao je Milanović o potencijalnom sudjelovanju hrvatskih časnika u NSATU-u. Predsjednik je rekao da je odobrio “90 posto” misija u koje bi hrvatski vojnici trebali ići, ali ne želi to učiniti i za ovu NATO-ovu aktivnost jer je riječ “o ratnom djelovanju”. Premijer Andrej Plenković dan prije podržao je odluku predsjednika Sabora da se o sudjelovanju u NSATU-u, za što je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika, glasa u paketu s drugih 12 predloženih misija. Milanović smatra da je riječ “o pakosti” jer zbog te odluke sad stotine hrvatskih vojnika koji trebaju ići u druge misije moraju čekati odluku. Predsjednik je rekao da Hrvatska treba humanitarno pomagati Ukrajini i s njome biti solidarna. Ali to ne znači da treba biti solidarna i s Washingtonom ili Berlinom, kazao je. Milanović je još jednom ponovio da nikad nije rekao kako će hrvatski vojnici fizički biti u Ukrajini.

“Ne-tema”

HDZ-u ni u jednom trenutku, osim sigurnosti hrvatskog vojnika, zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i istine, nije važno ništa drugo, istaknuo je.

Na upit odgovara li HDZ-u da se ova tema odugovlači, Mažar je odgovorio da im prije svega odgovaraju teme o kojima se ovaj tjedan raspravljalo u Saboru, vezano uz povećanje minimalne plaće i isplate mirovina i sve ono što je od interesa hrvatskih građana.

Bauk je najavio da on sjednicu Odbora ipak neće sazivati. "Dobio sam prijedlog izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a da zajedno s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i voditeljem izaslanstva pozovemo zamjenika glavnog tajnika NATO-a, što su iz Vlade najavili, ali odluka našeg kluba je da u tome nećemo sudjelovati i da članovi našeg kluba neće pozvati nikoga izvan Hrvatske da nam dođe tumačiti što trebamo napraviti", poručio je. Ako će idućeg tjedna u Saboru i biti organizirana sjednica na koju će doći zamjenik glavnog tajnika ili netko drugi iz NATO-a, odvit će se, dakle, u organizaciji Odbora za vanjsku politiku i izaslanstva, ali ne i Odbora za obranu, istaknuo je Bauk. Upitan je li kao predsjednik Odbora za obranu dobio zahtjev dijela članova za sazivanjem te sjednice, Bauk je kazao da mu nije poznato, a, dodao je, "i da ga dobijem, prema Poslovniku je rok za to osam dana, tako da sigurno neće biti do srijede". "Rasprava je bila na odborima, završena je u Saboru i očekujemo glasanje. To je to, za nas je to od danas ne-tema", pojasnio je Bauk. 

HREBAK INICIRAO SAM POZIV NATO-u

Dario Hrebak (HSLS) izvijestio je da je kao predsjednik izaslanstva Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a u konzultacijama s predsjednicima Odbora za obranu i Odbora za vanjske poslove inicirao da se pošalje poziv zamjeniku generalnog tajnika NATO-a Borisu Rugeu da dođe na zajedničku sjednicu tih odbora kako bi saborskim zastupnicima objasnio što je to misija NSATU. Želimo, dodao je, da se na taj način razjasne sve neargumentirane teze i bojazni koje su neki u javnom prostoru iskazivali vezano uz misiju NSATU. Napomenuo je da mu predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk nije mogao odgovoriti hoće li se priključiti inicijativi, ali da će dopis poslati NATO-u i ako se Klub SDP-a s tim ne složi.