Zagreb, 01.04.2019 - Nove oznake i zastave FORTANOVA grupa na kod zgrade AGROKORA u ulici Marijana Čavića. Na fotografiji oznake FORTENOVA grupa. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas
HINA/ Daniel KASAP
25.10.2024., 20:17
POZIV DIONIČARIMA Fortenova grupe

Glasanje o refinanciranju obveznice

Fortenova grupa u petak je pozvala imatelje depozitarnih potvrda za skupštinu koja će se održati 4. studenoga, na kojoj će glasati o prijedlogu da se postojeća obveznica refinancira do iznosa od 1,22 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom, HPS Investment Partnersom, izvijestila je Fortenova u petak. Prijedlog Fortenova grupe je da se obveznica refinancira na razdoblje do kraja prvog kvartala 2026.

Kako se navodi, u tijeku vlasničke transformacije koja je završena u srpnju, Fortenova grupa poduzela je znatne napore da dug refinancira s bankama i dogovori najbolje moguće financiranje koje bi omogućilo refinanciranje cijelog iznosa obveznica koje dospijevaju krajem studenoga 2024. Zbog skraćenih rokova, tržišnih kretanja i, kako se navodi, "SBK Art-ovog obijesnog parničenja povezanog s pokušajima ometanja i zastrašivanja financijskih institucija", refinanciranje s komercijalnim bankama nije realizirano te je imateljima depozitarnih potvrda predloženo privremeno produljenje aranžmana s HPS fondovima, koje se u ovim okolnostima pokazalo najboljim rješenjem za Fortenova grupu. "Zahvaljujući vlasničkoj transformaciji i isključivanju sankcioniranih dioničara iz vlasničke strukture, a usprkos svim poteškoćama, uspjeli smo ovim aranžmanom ipak smanjiti efektivni godišnji trošak financiranja, kao i diskont na izdavanje obveznice. Najvažnije je da su produljenjem aranžmana s HPS-om stvoreni preduvjeti da u 2025. Fortenova grupa dobije kreditni rejting te u sljedećem koraku refinancira HPS s tradicionalnim financijskim institucijama", rekao je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.