Zagreb, 24.10.2024. - Sjednica Hrvatskog sabora. Na fotografiji potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
HINA/LANA SLIVAR DOMINIĆ
24.10.2024., 16:36
REKORDNE BROJKE UHIĆENIH

Policijske suradnje jedini su način za zaustavljanje krijumčara

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u četvrtak da akcija Uskoka i policije 'Bjegunac' u kojoj je uhićeno 11 krijumčara migranata iz BiH u Hrvatsku pokazuje da je kvalitetna međugranična policijska suradnja jedini odgovor kako zaustaviti krijumčarske mreže.

Božinović je u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru kazao da je ove godine hrvatska policija uhitila 1607 krijumčara migranata što su „rekordne brojke koje će se povećavati”.

Ocijenio je i da policija svakodnevnim radom pridonosi sigurnosti Hrvatske, ali i EU, po čemu je i međunarodno prepoznata.

Uskok je pokrenuo istragu protiv 11 krijumčara koje se sumnjiči da su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, u najmanje 12 navrata, ilegalno prebacili najmanje 160 migranata i pritom zaradili najmanje 72.000 eura.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je pokrenulo istragu na temelju kaznene prijave Policijske uprave brodsko-posavske te da je njome obuhvaćeno 11 hrvatskih državljana u dobi od 19 do 43 godine.

Policijska uprava brodsko-posavska precizira da je kriminalističko istraživanje kodnog naziva 'Bjegunac' rezultiralo uhićenjem 11 osoba, od kojih je devet osoba s područja PU brodsko-posavske, jedna s zadarskog te jedna s osječkog područja. Ističe i da je kriminalističko istraživanje provedeno u sklopu Operativne radne skupine Zebra te uz potporu EUROPOL-a.