Šibenik, 20.10.2024. - HDZ održava XXI. Opći sabor na kojem će se usvojiti izmjene i dopune Statuta te izabrati 21 član Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora. Na fotografiji Andrej Plenković.foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml
HINA/ MARIO STRMOTIĆ
24.10.2024., 14:15
neka rade svoj posao

Plenković kaže da nije ništa znao o istrazi EPPO-a oko višemilijunske prijevare vezane za uzgoj svinja

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako nije ništa znao o istrazi koju je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo protiv devet hrvatskih državljana i jedne tvrtke zbog sumnje da su počinili višemilijunsku subvencijsku prijevaru vezanu za uzgoj svinja.

"Nisam znao ništa o tome, oni (EPPO) rade svoj posao", rekao je Plenković na konferenciji za novinare upitan je li znao unaprijed da će uslijediti uhićenja.

Novinarima je postavio i protupitanje: "Zašto mislite da bi razgovor između europske javne tužiteljice koja dolazi svakih nekoliko godina u posjetu nekoj zemlji, podrazumijevao razgovor o konkretnim predmetima?".

Takvih situacija nema i one ne postoje, ustvrdio je je Plenković

Dodao je i kako nitko ne smije nezakonito koristiti sredstva, ni nacionalna ni europska.

"Mi smo ti koji smo htjeli da postoji EPPO u Hrvatskoj. Dan danas postoji nekoliko članica EU koje ne žele europskog javnog tužitelja. Ja sam za to bio dok sam bio zastupnik u Europskom parlamentu. Kad je došlo na Vladu bili smo 'za'. Željeli smo novi mehanizam kontrole zlouporabe sredstava iz europskog proračuna. Niti znamo što rade, niti želimo nekoga ograničavati", rekao je Plenković.

Upitan mogu li se kontrole subvencija ipak malo pooštriti u Hrvatskoj uzvratio je kako se 'to događa svugdje, a mi pratimo samo naše malo dvorište'.

Neće nijedan umirovljenik imati koristi ni od Špike, ni od Milanovića

Plenkovića su novinari pitali i o najavi prosvjeda SDP-a i Bloka umirovljenici zajedno 9. studenoga.

"Da ste vi čuli Špiku (Blok umirovljenici zajedno) kada je  na našim skupovima najavljivao 12 kandidata HDZ-a za Europski parlament, a bio je s nama. Ne bi mu na kraj došli ni Mladen Delić, Edo Pezzi i Ivo Tomić. S kojim je žarom i srcem tada najavljivao najbolje kandidate na svijetu ikada... Ja sam mislio da je Špika bio veći i žešći HDZ-ovac odbilo koga od nas. Meni se čini da je njemu žao što je Gabričević (HSU) išao s nama na izbore, a on nije. Onda je otišao s gospodinom Grujićem kod Milanovića... ne znam što im je on nudio, valjda da budu savjetnici", rekao je Plenković.

Ustvrdio je i kako nijedan umirovljenik neće imati koristi ni od Milanovića ni od Špike.