Zagreb, 24.10.2024. - Sjednica Hrvatskog sabora. Na fotografiji Majda Burić, Nikola Mažar. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd


 

Hina
24.10.2024., 20:09
ODGOĐENO IZJAŠNJAVANJE O SPORNOJ MISIJI

Glasanje o NSATU-u uoči predsjedničkih izbora?

Premijer: Gnjavit ćemo javnost time da časnici idu u Wiesbaden koliko god treba

Dan prije glasanja u Saboru doista je odgođeno izjašnjavanje zastupnika o uključivanju Hrvatske u NATO aktivnost NSATU, ali i o misijama u kojima su hrvatski vojnici već angažirani izvan nacionalnih granica.

Javnost je o tome izvijestio onaj u čijoj je nadležnosti glasanje, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a ubrzo je tu važnu političku činjenicu potvrdio premijer Andrej Plenković. Ni jedan od njih nije rekao kada će se glasati o NSATU-u, ali izgleda da bi to moglo biti tek neposredno prije predsjedničkih izbora.

Otvorena sjednica

Naime, premijer je izjavio da će temu oko koje postoji temeljno neslaganje Vlade, HDZ-a i njegova kandidata Dragana Primorca te na suprotnoj strani predsjednika Zorana Milanovića i gotovo cijele oporbe "držati u eteru", "vući je do apsurda", "razjašnjavati još dva mjeseca". Formalno to nije problem jer za svaku državu članicu NATO-a kraj godine je rok za odluku o (ne)sudjelovanju u NSATU-u. Kao idući korak predsjednik Vlade najavio je dolazak obnašatelja dužnosti zamjenika glavnog tajnika NATO saveza, Nijemca Borisa Rugea, na otvorenu sjednicu saborskog Odbora za obranu, kako bi on "zastupnicima i javnosti točno objasnio što NSATU zaista jest". Plenković, proizlazi to iz njegovih izjava u četvrtak, nema iluzija da bi se bar dio opozicije mogao predomisliti, pa da prijedlog Vlade ipak dobije u Saboru dvotrećinsku podršku. Riječ je o političkoj borbi kojoj posebnu dimenziju daje kampanja za izbor predsjednika Republike.

PENAVA: DP NIJE ZNAO ZA ODGODU

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava nije očekivao, kazao je u četvrtak, da će HDZ odgoditi glasanje o NSATU aktivnosti i slanju hrvatskih časnika u njemački Wiesbaden, a “ping-pong kvalifikacije tko je o toj aktivnosti lagao, a tko ne” smatra destruktivnim. Penava smatra da u ovom trenutku ima i puno važnijih tema od te, koja se zbog sukoba predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića u Saboru provlači već tjednima. “Živimo u demokraciji i dijalog moramo voditi, ali mislim da se tim temama daje u određenom trenutku previše na značenju, dok, s druge strane, ne pričamo o temama koje su, po meni, puno važnije, kao što smo jučer u Saboru imali slučaj Petrokemije, kazao je. U DP-u ocjenjuju da je obuka ukrajinskih snaga u Wiesbadenu u Njemačkoj minimum na koji se s hrvatske strane može i treba pristati. “Naravno, vrlo koordinirano i u suglasnosti s časnicima koji to trebaju provoditi, ali jedino promatrajući to iz kuta da ne možemo biti članovi bilo kakvog saveza, ostvarivati benefite, a s druge strane ne odraditi minimum svojih obaveza”, dodao je. H

U studenom 2020., kada je Hrvatska morala odlučiti hoće li na svom teritoriju, u sklopu misije EUMAM, obučavati ukrajinske vojnike, tadašnji predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić vodio je konzultacije s oporbom. Nije uspio osigurati još četiri nužna zastupnika, ali glasanje nije odgođeno i prijedlog Vlade, kojem se Milanović također protivio, nije prošao. Premijer je poručio svojim političkim protivnicima kako ih neće prestati podsjećati na to da nisu htjeli i na ovaj način pomoći napadnutoj Ukrajini. Nakon što prije nešto manje od mjesec dana predsjednik nije odobrio ni NSATU, što je značilo da je opet potrebna podrška 101 zastupnika, Plenković je isprva namjeravao odustati od bitke u Saboru. "Ako nemamo dvotrećinsku većinu, nećemo gnjaviti narod", komentirao je predsjednikov postupak. Odmah se iskristaliziralo da glavne stranke opozicije, SDP, Možemo i Most, neće podržati NSATU i da stoga nema ništa od dvotrećinske većine, ali Plenković je promijenio vlastitu poziciju i Vlada je poslala u parlamentarnu proceduru prijedlog da do pet hrvatskih časnika bude smješteno u Wiesbadenu.

Poraz

“Lijepo ćemo to držati u eteru, pa će trajati. Gnjavit ćemo hrvatsku javnost time da ovi idu u Wiesbaden koliko god to treba dok ovi ne shvate da stvarno idu u Njemačku", kazao je predsjednik Vlade novinarima pojašnjavajući razloge odgode glasanja. "Ovi" iz Plenkovićeve izjave su oporba, koju premijer povremeno generalno optužuje da je proruski orijentirana, poput Milanovića, a nekad govori da to i nije baš tako. "Nalazimo se u komunikacijskoj situaciji u kojoj dio oporbe ne želi dignuti ruku za nešto, iako zna da je u krivu, samo zato što to predlaže Vlada. Ne mislim da su oni svi proruski orijentirani, ali ispada tako", priznao je predsjednik Vlade da opozicija možda ima neke druge političke motive, a ne širenje ruskih interesa u Hrvatskoj. To bi možda mogla biti podloga za ozbiljne razgovore u Saboru o NSATU-u između HDZ-a i makar lijevo-liberalnog spektra opozicije, ali stvari su toliko eskalirale da su šanse za to minorne. I te oporbene stranke imaju svoje predsjedničke kandidate i one, kada razmišljaju o hrvatskim logističarima u Wiesbadenu, vode računa o tome, baš kao i Plenković i HDZ. Premijer zato već ima spreman odgovor za slučaj da ni dodatni napor u uvjeravanju opozicije ne postigne uspjeh. "Budu li protiv ovoga, i mi ponovo zbog Milanovića i slijeđenja njegove politike ne dođemo do dvotrećinske većine, to neće biti poraz Vlade i vladajuće većine, nego njihov poraz i poraz Hrvatske", zaključio je.

HDZ POKUŠAVA POMOĆI PRIMORCU

Predstavnici oporbe ocjenjuju da je glasanje o NSATU-u odgođeno zbog političkih interesa HDZ-a. “Nemaju dovoljno glasova, a odgodom žele još malo ovu temu držati živom kako bi pokušali pomoći svom predsjedničkom kandidatu. Ali sumnjam da tu ima velikog prostora za pomoć”, izjavio je Arsen Bauk iz SDP-a. Mogući dolazak u Sabor v.d. zamjenika glavnog tajnika NATO-a prokomentirao je: “Ako nije Rutte, bolje da šute.” Mark Rutte je, naime, glavni tajnik. Predsjednička kandidatkinja Možemo Ivana Kekin je pak ustvrdila da Vlada i HDZ nisu dosad saborskim zastupnicima pristupili “s dužnim poštovanjem i odgovornošću da im se prenesu sve relevantne informacije”. “Način na koji se očekivalo od zastupnika da glasaju bez informacija koje su imali predsjednici države i Vlade te ministar obrane, pa se onda pod pritiskom od te ideje odustalo, pokazuje koliko se neozbiljno i neodgovorno vodi politika u ovoj zemlji”, upozorila je.

Prethodno je Jandroković u Rigi, gdje je na parlamentarnom samitu Krimske platforme, optimistično prognozirao da se dvotrećinska većina može ostvariti ako će "oporbeni zastupnici slijediti ono što je istina". "Nastavit ćemo s konzultacijama, nastavit ćemo razgovore s partnerima, želimo da se u jednoj mirnoj atmosferi i dio oporbenih zastupnika, koji još uvijek imaju dvojbe, dodatno informira. Glasat ćemo kad se steknu uvjeti, do kraja ove godine imat ćemo još nekoliko glasanja", kazao je Jandroković. U Saboru 15. prosinca nastupa jednomjesečna ustavna stanka, osim ako ne bude izvanrednog zasjedanja.