Zagreb, 23.10.2024. - Zastupnici HDZ-a Ante Deur i Nikola Mažar na konferenciji za medije komentirali su po njihovim riječima novi igrokaz SDP o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu kao i slučaj s deklasificiranim dokumentima.Na fotografiji Nikola Mažar.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nikola Mažar

Hina
23.10.2024., 20:41
HDZ POZIVA SOA-u: JE LI MILANOVIĆ DOSTAVIO PODATKE SDP-u

Vladajuća koalicija ipak neće odgoditi saborsko glasovanje o NSATU-u

U Saboru će u petak glasovanjem završiti treća sjednica u ovom sazivu, a zastupnici bi se trebali izjasniti i o NATO aktivnosti NSATU, koja je predmet oštrih političkih konfrontacija.

Međutim, na redovitom koalicijskom sastanku u utorak razgovaralo se o mogućnosti da se to važno glasovanje ipak odgodi. Čak je bilo prijedloga da se sazove još jednu sjednicu Odbora za obranu, na kojoj bi netko iz struktura NATO-a došao zastupnicima objasniti detalje oko kojih još uvijek postoje ozbiljni prijepori. Sve je to bilo u kontekstu procjene dužnosnika HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera da imaju puno snažnije argumente od predsjednika Zorana Milanovića i gotovo cijele oporbe te kako bi stoga bilo dobro da NSATU još neko vrijeme bude u fokusu javnosti. Ali nikakva odluka o odgađanju glasovanja samo o ovoj točki dnevnog reda nije donesena. Zanimljivo je i da pojedini oporbeni čelnici smatraju kako nema razloga da se već sada glasuje.

“Rok je do kraja godine i, ako još nemamo punu sliku, zašto Plenković žuri? Zbog kampanje. Za razliku od misije EUMAM, kad je isto bila potrebna dvotrećinska podrška, sada nas iz oporbe nitko ništa nije pitao i meni se sve čini da je ovo samo predstava za javnost kako bi Plenković ušićario političke bodove, a ne pomogao Ukrajini", rekla je predsjednica Kluba zastupnika Možemo Sandra Benčić.

NAČELNIKOV PROBLEM

S obzirom na to da je Bauk predsjednik Odbora za obranu, pitali smo ga razmišlja li možda o prijedlogu da se na sjednicu tog tijela opet pozove načelnika GS-a Tihomira Kundida. Kundid je, naime, tvrdio da će se NSATU isključivo provoditi na teritoriju članica NATO-a, pa je na temelju toga HDZ-ov predsjednički kandidat Dragan Primorac izjavio da se u pismu načelnika Glavnog stožera “na tri mjesta navodi da NATO časnici ne mogu i neće biti upućeni na teritorij Ukrajine”, a na kraju se pokazalo da će manji broj njih ipak ići u Ukrajinu. “Radi se o internoj korespondenciji ministra i načelnika Glavnog stožera i ako ministar smatra da u onome što je dobio od načelnika piše nešto što nije točno, onda je to njegov problem, a ne Odbora za obranu”, rekao nam je Bauk.

No s glasovanjem, kada se god ono održalo, sve u vezi s razinom hrvatske involviranosti u rat u Ukrajini i dalje će biti prvorazredna politička tema, posebno u kampanji za predsjedničke izbore. HDZ, primjerice, traži da SOA provjeri jesu li saborski zastupnici SDP-a raspolagali klasificiranom informacijom o aktivnosti NSATU prije nego što je ona deklasificirana. Predsjednik Zoran Milanović je u svom obraćanju javnosti u ponedjeljak spomenuo tu informaciju od 23. rujna kao potencijalno relevantnu za odlučivanje o slanju hrvatskih časnika u Wiesbaden. Istog dana su na sjednici Odbora za obranu SDP-ovci pitali ministra Ivana Anušića o toj informaciji, a on im je odgovarao da je riječ o dokumentu s oznakom tajnosti. Dan poslije su na saborskoj plenarnoj sjednici SDP-ovci ustrajno tražili od Anušića da im kaže hoće li, u sklopu NSATU-a, vojnici država članica NATO ići u Ukrajinu, a on je ponavljao da je to klasificirano, ali da Hrvati sigurno neće putovati u zemlju koja je žrtva ruske agresije. Kada je, pak, stigla vijest o deklasifikaciji te informacije, iz koje proizlazi da će biti NATO vojnika koji će odlaziti u Ukrajinu, ministar je optužio predsjednika da je taj podatak dostavio SDP-u i pozvao SOA-u da utvrdi što se točno dogodilo. U srijedu su isti zahtjev SOA-u poslali i Anušićevi stranački kolege Nikola Mažar i Ante Deur.

“Zoran Milanović je, a to nitko od nas nije znao, dao tajne podatke u ruke određenih ili svih članova SDP-a. Vjerujemo, prema viđenjima koja su na sjednici dali Arsen Bauk i Ranko Ostojić, da su oni te podatke vidjeli i na račun toga gradili jednu lažnu priču. Ozbiljan je to problem, kojim bi se trebala pozabaviti SOA", izjavio je Deur.

SDP, međutim, negira da je bio u dosluhu s Uredom predsjednika. "Ovo je dio političkog folklora izborne kampanje, nama nisu bili dostupni ti podatci. Bilo nam je dostupno ono što i svim građanima, a to su izjave predsjednika Republike. Što se tiče deklasificiranih podataka, oni pokazuju da je predsjednik Republike otpočetka govorio ono što je u tim deklasificiranim podatcima, a da su iz Ministarstva obrane govorili nešto drugo", rekao je u srijedu Arsen Bauk (SDP).