Zagreb, 23.10.2024. - Ispraćaj ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd  


 

HINA/LANA SLIVAR DOMINIĆ
23.10.2024., 16:57
NAZOČIO I PREMIJER PLENKOVIĆ

Preminuli ravnatelj KBC-a Zagreb ispraćen na Mirogoju

Na gradskom groblju Mirogoj u srijedu je održan ispraćaj ravnatelju KBC-a Zagreb Anti Ćorušiću od kojeg su se, uz članove obitelji, kolege i prijatelje oprostili ministri na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i drugi političari.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je za Ćorušića u oproštajnom govoru da je bio čovjek nevjerojatne energije i predanosti profesiji.

''Bio je vođa, liječnik, domoljub i hrvatski branitelj, čovjek kojemu je stalo do svakoga od nas, što je svakodnevno pokazivao neumornim radom u bolnici i aktivnim doprinosom društvu, uz dugogodišnju karijeru'', naglasio je.

Za ravnatelja KBC-a Zagreb, Medved je rekao da će ostati upamćen kao vrhunski stručnjak i savjetnik, koji je uvijek bio spremam pomoći poboljšanju zdravstvenog sustava.

''Njegov najveći projekt, na koji smo iznimno ponosni, jest nastavak izgradnje KBC-a u moderni medicinski centar koji će generacijama osiguravati vrhunsku skrb'', naglasio je ministar.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak opisao je Ćorušića kao dobrog i vrsnog vođu tima. ''Njegova su vrata stalno bila otvorena, uvijek je imao vremena i volje razgovarati sa svakim te je nastojao riješiti svaki problem'', kazao je.

Tijekom dugogodišnje suradnje pamti puno lijepih, ali i izazovnih trenutaka, posebice za vrijem covid krize, napomenuo je.

''Preživjeli smo i covid i potres, a cijelo to vrijeme morali smo osiguravati bolnici da dobro funkcionira, a da naši pacijenti taj period što manje osjete'', rekao je Novak.

Ante Ćorušić također je bio izvrstan znanstvenik i profesor, jedan od pionira moderne ginekološke onkologije, istaknuo je pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb Goran Vujić.

''Kao profesor u trajnom zvanju ostavio je iza sebe opsežan rad, utemeljen na vlastitim opažanjima i istraživanjima, a ne na kompilacijama drugih autora. Nesebično je educirao čitav niz liječnika koji su nastavili njegov put, put pun odricanja, rada i učenja'', rekao je Vujić.

Dugogodišnji ravnatelj najveće hrvatske bolnice KBC-a Zagreb Ante Ćorušić smrtno je stradao u ponedjeljak pri padu sa stepenica u bolnici na Rebru.

Ćorušić je rođen 1958. u Splitu, potjecao je iz Lovreća u Imotskoj krajini, završio je medicinski fakultet i specijalizirao ginekologiju. Bio je istaknuti član HDZ-a, a poziciju ravnatelja KBC-a Zagreb dobio je na prvoj sjednici vlade Tomislava Karamarka 28. siječnja 2016.

Pogreb će biti održan u četvrtak na mjesnom groblju u Lovreću u 16 sati, nakon čega će u župnoj crkvi biti održana misa zadušnica.