Zagreb, 09.05.2024. - Sjednica vlade Republike Hrvatske.Na fotografiji Gordan Grlić Radman.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HINA/ Edvard ŠUŠAK
23.10.2024., 12:32
ministar vanjskih i europskih poslova

Grlić Radman: Milanović i njegovi istomišljenici djeluju poput "Putinovog štakora stjeranog u kut"

Izjave predsjednika Zorana Milanovića izazivaju čuđenje i nespokoj u NATO-u i u Savezu se propituju je li Hrvatska vjerodostojna članica, izjavio je izjavio je u srijedu u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman u Sarajevu je sudjelovao na seminaru u organizaciji NATO-a, posvećenom partnerstvu u doba hibridnih izazova, a govorio je na panelu posvećenom stanju u regiji.

Cilj skupa je jačanje zajednice članica NATO-a i partnerskih država i bolje razumijevanje globalnog sigurnosnog okruženja.

Grlić Radman izjavio je novinarima da je tijekom sarajevske konferencije razgovarao s dužnosnicima i visokim časnicima NATO-a o raspravi koja se u Hrvatskoj trenutačno vodi oko sudjelovanja u misiji potpore Ukrajini (NSATU).

Kazao je kako Milanovićeve izjave izazivaju nemir i nespokoj i čuđenje pa se propitkuje je li Hrvatska kredibilna članica NATO-a.

"Predsjednik Milanović nam je priredio vrlo opasnu igru", ocijenio je šef hrvatske diplomacije.

Grlić Radman i dalje tvrdi da je Milanović obmanuo hrvatske građane tvrdnjama da će pripadnici Hrvatske vojske biti raspoređeni u Ukrajini, iako je predsjednik prije dva dana u obraćanju javnosti rekao da je to laž. 

"Nikada nisam rekao da će hrvatski vojnici u misiji NATO-a za logističku potporu Ukrajini fizički biti u Ukrajini. Nikada", rekao je Milanović, dodavši da tu "neistinu" šire premijer i vladajuća stranka. 

"Nijedan hrvatski vojnik neće biti raspoređen u Ukrajini, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović obmanjuje javnost kada tvrdi drugačije", ponovio je u srijedu Radman.

Činjenicu da će neki NATO-ovi časnici za vezu u sklopu aktivnosti NSATU biti u Ukrajini, šef hrvatske diplomacije nazvao je "razvodnjavanjem priče".

Jučer je to potvrdio i premijer Plenković. "Ova NSATU aktivnost imat će nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini, 100 posto. Ali to ne znači da je NSATU akvitvnosti u Ukrajini. Oni su tamo da bi se nešto što stigne iz NATO zemalja prebacilo u Ukrajinu", rekao je Plenković u Petrinji. 

"NATO i danas ima svoje predstavništvo u Kijevu u kojem radi pedesetak ljudi. U čemu je problem?", zapitao je Plenković.

Hrvatski časnici ostali bi u Wiesebadenu, tvrde iz vlade. "Aktvnosti čije je sjedište u Wiesbadenu u Njemačkoj ograničena je na sigurnosnu i obučnu potporu, a hrvatski časnici trebaju u tome pomoći svojim iskustvom", kazao je Grlić Radman u Sarajevu. 

Ocijenio je kako su Milanović i oni koji podupiru njegovu politiku nanijeli veliku štetu Hrvatskoj i njezinoj međunarodnoj poziciji jer je u pitanju odnos prema agresiji Rusije na Ukrajinu koja je suverena država.

Za Milanovića i njegove istomišljenike kazao je kako djeluju poput "Putinovog štakora stjeranog u kut".

"Tako i oni djeluju. Kako možete govoriti o zaraćenim stranama? To mogu govoriti u Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji i Iranu i nekim drugim autokratskim režimima", izjavio je Grlić Radman.

Suradnju članica NATO-a treba ojačati

Javier Colomina, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, kazao je na konferenciji u Sarajevu da u sadašnjim izazovnim vremenima suradnja među članicama ima najveću moguću važnost pa ona mora jačati.

U to je uključena i potpora Ukrajini i suočavanje s hibridnim prijetnjama koje dolaze iz Rusije poput širenja dezinformacija.

Ciljevi koje "hibridni ratnici" pokušavaju ostvariti moraju se pozorno analizirati a NATO ima puno instrumenata za to na raspolaganju, kazao je viceadmiral Placido Torresi, zamjenik načelnika stožera Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT) čije je sjedište u Norfolku.

"Moramo se prilagoditi razdoblju nesigurnosti", kazao je Torresi dodajući kako je važan dio toga i misija potpore Ukrajini.