posao rad od kuće ured kompjutor
PIXABAY
22.10.2024., 18:31
TRŽIŠTE INTERNETSKIH USLUGA

Socijalno ugroženima internet za 6,77 eura

HAKOM: Operatorima se ograničava i najviša mjesečna cijena osnovnog paketa

Od Nove godine svi operatori internetskih usluga koji posluju na nacionalnoj razini morat će udvostručiti brzinu interneta, sa sadašnjih 7 megabita po sekundi na 14 megabita, a uvodi se i osnovni paket usluga za socijalno ugrožene građane, najavljeno je iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Univerzalna usluga

Uz udvostručenje brzine interneta, telekom operatorima ograničava se najviša mjesečna cijena osnovnog paketa usluga, koja neće smjeti biti viša od 29,21 euro plus PDV, a za socijalno ugrožene maksimalno 6,77 eura plus PDV. Pritom će se za socijalno ugrožene građane povećati opseg obuhvata, pa će pravo na osnovni paket usluga po nižoj cijeni imati korisnici: zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine bez osiguranog smještaja ili organiziranog stanovanja, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji, novčane naknade za civilne stradalnike te korisnici naknade za ugroženog kupca energenata.

Odluke će stupiti na snagu nakon što HAKOM proglasi tzv. USO operatora, odnosno operatora univerzalne usluge, čija svaka javna usluga mora biti dostupna svakom građaninu na njegov zahtjev. Naime, Hrvatski telekom više neće biti jedini USO operator, koji je samo lani u mrežu uložio 320 milijuna eura, nego će se ta obveza proširiti i na ostale operatore. Što se tiče dostupnosti, HT će biti USO operator u svim geografskim jedinicama, A1 u njih 19, a Telemach u pet geografskih jedinica.

"Kad smo krenuli u projekt određivanja USO operatora, napravili smo analizu kakvoće i zaključili da je potrebno osigurati pristup dostupnoj usluzi po pristupačnoj cijeni, postavljanje javnih telefonskih govornica te ponudu pristupačnih tarifnih opcija ili paketa prilagođenih socijalno ugroženim skupinama korisnika na području cijele RH. Paralelno smo radili s izradom pravilnika i pokrenuli tijekom ljeta javni natječaj za odabir operatora. Kako nam se ni jedan operator nije javio, od njih smo tražili očitovanje, a potom pripremili i prijedlog odluke koja je bila na javnom savjetovanju, a sada smo u fazi donošenja konačne odluke", istaknuo je Igor Prokurica iz HAKOM-a na 11. Danu tržišta elektroničnih komunikacija, dodavši da slijedi odobravanje maloprodajnih cijena.

Osijek, 19. 07. 2022, Hotel Osijek. Antene i odasiljaci na krovu hotela Osijek. Slobodnjak.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Najveći telekom operatori apsolutno podržavaju uvođenje obveze pružanja univerzalnih usluga i tvrde da odluke HAKOM-a neće imati večeg utjecaja za krajnje korisnike, premda upozoravaju da pojedine dijelove Hrvatske, poput brdsko-planinskih područja, nije jednostavno pokriti brzim internetom.

Kratka prilagodba

"Kad pogledamo ostale zemlje u EU-u, Hrvatska će nakon ovoga ući u pet vodećih zemalja, što pokazuje da naš zahtjev za prijelaznom brzinom od 10 mb/s nije bio nerazuman. No prilagodit ćemo se, radimo na tomu i bit ćemo spremni", kazao je Marko Čavlović iz HT-a, te je podsjetio da postoje područja gdje je nemoguće bez znatnih ulaganja omogućiti brzinu od 14 mb/s, u čemu bi novac iz EU fondova dijelom mogao pomoći.

Operatori ističu kako im je vrijeme za prilagodbu kratko, a A1 i Telemach nemaju iskustva s uslugom, pa su im potrebne pripreme, na kojima rade. Za sada nisu u mogućnosti procijeniti opseg obveze, kao ni njezino značenje, ali intenzivno se pripremaju uz podršku stručne službe HAKOM-a, čiju pomoć i dalje očekuju. Iako HT iskustvo ima, u praksi ne očekuje veće izmjene, no smatra da sva tri operatora trebaju ravnopravno sudjelovati na cijelom teritoriju preko pokretnih mreža jer mreže A1 i Telemacha također su dostupne i kvalitetne, a to bi, kažu, pridonijelo određenoj ravnopravnosti.

Prema riječima Ive Cibulić Blažević iz HT-a, svi alternativni operatori posluju vrlo dobro, udjeli im rastu, a to je dokaz teze koju zagovaraju otpočetka, da HT, iako vodeći igrač na tržištu, nema više takvu snagu koja bi opravdavala nastavak regulacije, da je tržište dovoljno zrelo da konkurencija živi sama i da se usluge pružaju tako da se operatori bore za korisnike na ravnopravnoj osnovi. 

GLOBALNI IGRAČI

Telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj upozoravaju da 70 posto podatka na mreži dolazi od velikih globalnih igrača, koji plaćaju porez negdje drugdje, a trošak ulaganja u mreže pada na telekom operatore. Stoga je, kažu, potrebno pronaći suživot u podjeli tog kolača jer je dugoročno stanje neodrživo. "Trenutno je ideja Applea i Androida, koji imaju sto posto softvera na mobilnim telefonima, da žele jednostavno preuzeti sustav i zaobići operatore. To narušava kompletno tržišno natjecanje, a korisnici neće imati izbora. Zauzimanje tog prostora bit će dodatna dominacija dvaju globalnih operatora koji nisu ni pod kakvom europskom kontrolom, uzimanje cijele jedne grane telekom-industriji. Europska regulatorna tijela bi, bar što se EU-a tiče, trebala to zaustaviti, i to po mogućnosti prije nego što se dogodi", upozorio je Adrian Josip Ježina iz Telemacha Hrvatska.